Az amerikai és a francia külügy is aggasztónak tartja a Klubrádió-ügyet

Erős nemzetközi érdeklődést keltett a Klubrádió lekapcsolásáról szóló bírósági döntés. Kormányok, lapok és nemzetközi szervezetek számára is egyértelmű, hogy az eset egy trendbe illeszkedik.

Ned Price, az amerikai külügy szóvivője szerint aggasztó a sajtószabadság helyzetének folyamatos romlása. Price szerint egy újabb független hang kiszorulása újabb csapás jelent a médiapluralizmusra nézve. „Arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy támogassa a nyitott médiaviszonyokat, tartsa fenn a jogállamot és kövesse az átláthatóság elveit” - mondta.

Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő is azt mondta, komoly figyelemmel követik a helyzetet. „A sugárzás felfüggesztése nagyon nyugtalanító jel lenne a tájékoztatási és a tájékozódási szabadság, a médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából, amely értékekhez Franciaország nagyon ragaszkodik” - mondta, és hozzátette:

„Felszólítjuk Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben európai kötelezettségvállalásait ezen a területen.”

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovics szerint „Magyarországon egy újabb független hangot hallgattatnak el, ez pedig vereséget jelent a sajtószabadság számára”.

A Klubrádió frekvenciájának felvételéről beszámolt a Reuters hírügynökség, megemlítve, hogy „Orbán alatt az állami műsorszolgáltatók alig tekinthetők többnek, mint kormányzati szócsövek, eközben pedig számos médiaintézményt bezártak vagy kormánybarát tulajdonosok kezére juttattak az elmúlt években”, de írt erről többek között a Washington Post, a Bloomberg és a Spiegel is.

A Fővárosi Törvényszék keddi ítélete szerint a Klubrádió már csak vasárnapig használhatja egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így a továbbiakban csak internetrádióként működhet. Arató András, a Klubrádió elnöke szerint szégyenteljes a döntés. (HVG/Média1/Klubrádió)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.