Koronavírus-számok Magyarországon 04.20.
Elhunytak + 199 Σ 25 580
Kórházban - 48 Σ 8 602
Fertőzöttek + 1 645 Σ 754 833
Tesztek + 12 952 Σ 5 157 082
Oltottak + 50 627 Σ 3 317 052

EMMI: 75 év alattiakat kezdenek a héten oltani az orosz vakcinával

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Befejezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Szputnyik V oltás laboratóriumi vizsgálatát, így a héten elkezdik alkalmazni az orosz vakcinát négy budapesti kórházi oltóponton a krónikus betegséggel nem rendelkező 75 év alattiaknál - ezt közölte az ATV Híradóval az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 

Azt már kedden lehetett tudni, hogy a héten elkezdenek oltani Budapesten a nemrég engedélyezett orosz vakcinával, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján kedden meg is jelent egy  - ugyan nem hivatalos és vizsgálatokon alapuló - tájékoztató a Szputnyik V használatáról. 

Egyes oltásoknál, így az AstraZeneca és a Sinopharm oltásánál felmerült, hogy bizonyos kor fölött nem ad elég hatékony védettséget, ezért 65 év fölött nem ajánlják. A Szputnyik V oltással kapcsolatban ilyen aggály nem merült föl, de ahogy Müller Cecília korábban elmonda, „némi bizonytalanság volt a leiratban, ami arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal adható”. Ennek megfelelően „a maximális biztonságra törekedve” úgy döntöttek, hogy a krónikus megbetegségben nem szenvedők részére fogják adni a vakcinát.