EMMI: 75 év alattiakat kezdenek a héten oltani az orosz vakcinával

járvány
2021 február 10., 14:20

Befejezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Szputnyik V oltás laboratóriumi vizsgálatát, így a héten elkezdik alkalmazni az orosz vakcinát négy budapesti kórházi oltóponton a krónikus betegséggel nem rendelkező 75 év alattiaknál - ezt közölte az ATV Híradóval az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Azt már kedden lehetett tudni, hogy a héten elkezdenek oltani Budapesten a nemrég engedélyezett orosz vakcinával, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján kedden meg is jelent egy - ugyan nem hivatalos és vizsgálatokon alapuló - tájékoztató a Szputnyik V használatáról.

Egyes oltásoknál, így az AstraZeneca és a Sinopharm oltásánál felmerült, hogy bizonyos kor fölött nem ad elég hatékony védettséget, ezért 65 év fölött nem ajánlják. A Szputnyik V oltással kapcsolatban ilyen aggály nem merült föl, de ahogy Müller Cecília korábban elmonda, „némi bizonytalanság volt a leiratban, ami arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal adható”. Ennek megfelelően „a maximális biztonságra törekedve” úgy döntöttek, hogy a krónikus megbetegségben nem szenvedők részére fogják adni a vakcinát.