Öt hónapja él a minszki svéd követségen két belarusz tüntető

külföld
2021 február 10., 07:36

Apja és fia szeptember 11-én próbáltak bejutni a minszki svéd nagykövetségre, hogy menedékjogot kérjenek, miután részt vettek egy vicebszki, kormányellenes tüntetésen, ahol összecsaptak a rendőrökkel. Mivel az ajtó zárva volt, átmásztak a kerítésen, azóta is ott vannak.

A nagykövetség szóvivője szerint párbeszédet folytatnak velük, és a biztonságuk érdekében járnak el. Belarusz hírek szerint a rendőrség nyomoz a két férfi ellen, és akár hat év börtönre is ítélhetik őket.

photo_camera Tüntetés Minszkben októberben. A minden jel szerint elcsalt választások után országszerte óriási tiltakozáshullám robbant ki, amire a hatalom rendpri erőszakkal válaszolt. Fotó: AFP

Az AFP meg nem nevezett forrása azt mondta, a svéd diplomaták próbálják elkerülni a hírverést az ügy körül, mert nem akarják provokálni a helyi hatóságokat. Közben nem is szeretnék átadni őket a hatóságoknak, és azt is elkerülnék, hogy tömegek menjenek hozzájuk menedéket kérni, mondta egy svéd emberijogi szervezet vezetője. Szerinte megoldást jelenthetne, ha a nagykövetség garanciát kéne a rendőrségtől, hogy nem fogják letartóztatni őket, esetleg elkísérhetnék őket a litván vagy a lengyel határhoz.

Ann Linde külügyminiszter novemberben azt mondta az érintettekről, hogy törvénytelenül tartózkodnak a nagykövetségen, ami nem számít svéd területnek. Ennek ellenére szobát kaptak az épületben. (via The Guardian)