A főváros szerint nincs változás, akadálymentes lesz a 3-as metró

közlekedés
2021 február 11., 08:47

A főváros tartja magát a megállapodáshoz, és a 3-as metró összes megállója akadálymentes lesz, válaszolta kérdésünkre az önkormányzat.

A Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOSZ) jogi lépéseket fontolgatott, miután a Világgazdaság arról írt, hogy több mint egymilliárd forintot vonnának el az akadálymentesítéstől, mert 9,5 milliárd forinttal drágultak a középső szakasz felújításának költségei. A MEOSZ hétfői közleménye szerint ez szembemenne az ENSZ-egyezménnyel, a Tarlós Istvánnal kötött megállapodássa és Karácsony Gergely ígéretével is.

A Fővárosi Önkormányzat szerint annyi történt, hogy két megálló, a Pöttyös utcai és az Ecseri úti utólagos akadálymentesítése a tartalékkeret terhére került be a kivitelezési szerződésbe. Ezt a tartalékkeretet töltötték most vissza a fővárosi keretből.

A BKV szerződést kötött mind a húsz megálló akadálymentesítésére, aminek három szintje van: maga az állomás, az aluljáró (ahol van) és a felszín. Az aluljárók közül a Határ úton és a Göncz Árpád városközpontnál most készítik elő a közbeszerzési eljárást, összhangban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának határozatával. A felszíni akadálymentesítéseket a Budapest Közút végzi két ütemben, hét helyszínen: Újpest Városközpont, Dráva utca, Gogol utca, Nyugati tér, Nagyvárad tér, Népliget, Pöttyös utca.

Összességében mind a húsz állomás akadálymentes lesz. Az önkormányzat azt írta, felveszik a kapcsolatot a MEOSZ-szal, hogy tisztázzák a kérdést.

A MEOSZ évek óta harcol az akadálymentesítésért, 2017-ben eljárást kezdeméneztek az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mert az akkori tervek szerint a húszból nyolc felújított állomás nem let volna akadálymentes. Végül mégis megállapodtak Tarlós Istvánnal, amit a Karácsony-féle közgyűlés is támogatott. Arról, hogy mennyire fontos az akadálymentesítés a mozgáskorlátozott emberek számára, 2017-ben készítettünk riportot.