Hosszú ideje a legnagyobb ellenzéki és civil siker: a 3-as metró 20 állomása közül 18 lesz akadálymentesített

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Tarlós István fõpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Városházán Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke csütörtökön aláírták a 3-as metróvonal akadálymentesítésről szóló megállapodást, aminek értelmében a felújított vonal 20 megállója közül 18 akadálymentes lesz. 

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén hagyta jóvá a most szignált megállapodást. Ennek értelmében az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák állomásokon  speciális ferdepályás kabinfelvonókkal oldják meg az akadálymentes közlekedés biztosítását. 

A közlemény szerint a Dózsa György út metróállomás akadálymentesítését a metróvonal északi szakaszának felújítása után, a forgalomba helyezést követően végzik majd el, legkésőbb 2020 szeptember végéig, az Ecseri út és a Pöttyös utca esetében pedig ideiglenesen korlátlifteket építenek, - ezzekkel kapcsolatban végleges megoldás 2023. december 31-ig születhet.

A papíron novemberben induló metrófelújítás részenként mindössze nyolc megállót akadálymentesítettek volna, ezután egy 11-es szám került elő, de az ellenzék nem engedett, és a szocialista Horváth Csaba népszavazást kezdeményezett. 

A Kúria január végén mondta ki, hogy lehet városi népszavazást tartani a metróvonal teljes akadálymentesítéséről, amit az MSZP, a DK és a Párbeszéd egyöntetűen támogatott. A főpolgármester ezt követően bagatellizálni próbálta a kezdeményezést, de végül - a MEOSZ-szal folytatott egyeztetés után - visszakozott, és beleegyezett abba, hogy a teljes útvonalon megtörténjenek az akadálymentesítő munkálatok. 

Arról, hogy az érintetteknek mennyire fontos az akadálymentesítés, Albert Ákos készített riportot még novemberben.