Hosszú ideje a legnagyobb ellenzéki és civil siker: a 3-as metró 20 állomása közül 18 lesz akadálymentesített

POLITIKA
2018 május 10., 11:10
comments 67

Tarlós István fõpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Városházán 2018. január 30-án
photo_camera Tarlós István fõpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Városházán  Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke csütörtökön aláírták a 3-as metróvonal akadálymentesítésről szóló megállapodást, aminek értelmében a felújított vonal 20 megállója közül 18 akadálymentes lesz. 

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén hagyta jóvá a most szignált megállapodást. Ennek értelmében az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák állomásokon  speciális ferdepályás kabinfelvonókkal oldják meg az akadálymentes közlekedés biztosítását. 

A közlemény szerint a Dózsa György út metróállomás akadálymentesítését a metróvonal északi szakaszának felújítása után, a forgalomba helyezést követően végzik majd el, legkésőbb 2020 szeptember végéig, az Ecseri út és a Pöttyös utca esetében pedig ideiglenesen korlátlifteket építenek, - ezzekkel kapcsolatban végleges megoldás 2023. december 31-ig születhet.

A papíron novemberben induló metrófelújítás részenként mindössze nyolc megállót akadálymentesítettek volna, ezután egy 11-es szám került elő, de az ellenzék nem engedett, és a szocialista Horváth Csaba népszavazást kezdeményezett. 

A Kúria január végén mondta ki, hogy lehet városi népszavazást tartani a metróvonal teljes akadálymentesítéséről, amit az MSZP, a DK és a Párbeszéd egyöntetűen támogatott. A főpolgármester ezt követően bagatellizálni próbálta a kezdeményezést, de végül - a MEOSZ-szal folytatott egyeztetés után - visszakozott, és beleegyezett abba, hogy a teljes útvonalon megtörténjenek az akadálymentesítő munkálatok. 

Arról, hogy az érintetteknek mennyire fontos az akadálymentesítés, Albert Ákos készített riportot még novemberben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.