Malacokat tanítottak joystick használatára amerikai kutatók

ÉLET
2021 február 11., 08:24

Amerikai kutatók sertéseket tanítottak meg joystick használatára, jelentette a Guardian. A kísérletben a malacok jutalomfalatot kaptak, ha a joystickkel addig mozgatták a kurzort a számítógép kijelzőjén, hogy az elérje a falat.

A sertésekről amúgy már korábbi kutatások alapján tudtuk, hogy rendkívül intelligens állatok, képesek komplex feladatokat is megoldani, és még olyan parancsszavakra is engedelmeskednek, mint az "ül".

Az, hogy joystickkal irányítani tudnak egy kurzort, azt jelzi, hogy képesek elvonatkoztatni is. "Valószínűleg sokkal több mindent képesek megtanulni és felfogni, több mindenre tudnak reagálni, mint azt eddig képzeltük" - mondta a tanulmány társszerzője, Candace Corney, a Purdue Egyetem tanára.

A Frontiers in Psychology szakfolyóiratban Dr. Sarah Boysennel közösen jegyzett tanulmányában leírta, hogy a sertéseket ízletes jutalomfalatokkal tanították meg arra, hogy az orrukkal kezeljék a joysrickot, miközben a kijelzőn figyelik, hogy mi történik. Ezután négy malacot egy játékra is megtanítottak, amiben a joystickkel úgy kellett irányítaniuk a kurzort, hogy eltaláljanak vele egyet a négy, falszerű struktúrából a játékban. Ha ez sikerült, a játék hangjelzést adott, a malacok pedig jutalomfalatot kaptak.

Ha egy malac sikeres volt, akkor a következő játékban egyel kevesebb fal volt már, amit eltalálhatott. A kutatók ezután elemezték az eredményeket, és arra jutottak, hogy Hamlet és Omelette, a két háromhónapos yorkshire-i malac akkor, ha csak egy vagy két fal volt a játékban, a puszta véletlennél nagyobb arányban találta el a falat. Érdekes, de három falas felállásnál ez már nem teljesült.

A kutatást aztán három hónap után abba kellett hagyniuk, mert Omelette és Hamlet kihízták a kísérleti ketrecet.

A kísérletben részt vevő két másik malac, a kétéves, panepintó törpemalac fajtájú Ebony és Ivory eredményei is vegyesek voltak. Ők 15 hónap felkészülés után az egy és háromfalas felállásban jól teljesített, a kétfalas feladvány viszont csak Ivorynak ment.

Mindazonáltal a kutatók szerint már pusztán az, hogy a sertések "normális értelmezési keretrendszerükön kívüli feladatok teljesítésében ilyen mértékben sikeresek voltak", annak a bizonyítéka, hogy viselkedésükben és gondolkodásukban is nagyon rugalmasak. Ráadásul arra jutottak, hogy megfigyeléseik szerint legalább olyan fontos volt a malacoknak a betanítóiktól kapott dicséret, mint a jutalomfalat".