Nagyon körmönfontan ugyan, de válaszolt Matolcsy bírálatözönére Varga Mihály

február 11., csütörtök 16:32

Számos jele vannak annak, hogy nem felhőtlen Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök viszonya. A közelmúltban Matolcsy volt az, aki a NER-ben szokatlan módon komoly pozícióból nyíltan bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Most Varga Mihály válaszolt neki, bár úgy tett, mintha nem is Matolcsy kritikáira lőne vissza. Mindenesetre a kritikák mögött megbúvó sértettséget is emlegetett.

Hogy mi volt a nagy trükk, arról mindjárt, de előbb foglaljuk össze Matolcsy friss kritikáit.

A jegybankelnök decemberben sajtótájékoztatón a gazdasági visszaesés felét a kormány nyakába varrta.

Matolcsy szerint

 • a közösségi fogyasztás sikertelen felpörgetése 1 százalékot vihetett el (ezt a német kormány sokkal sikeresebben csinálta, mint a magyar)
 • az állami beruházásoknál elmaradt fordulat 1,4 százalékkal csökkentette a GDP-t
 • és volt egy lakáspiaci „műhiba” is, az áfa 27 százalékra történő visszaemelése az új lakásoknál, ami 0,5-0,6 százalékot vitt el. (Ezt alighanem a kormány is belátta, jövőre ismét leszállítják 5 százalékra.)

Aztán január 25-én Matolcsy a Kanyarban előzni 2.0 című cikkben lényegében visszatért a gazdasági válságkezelés ostorozására. Igaz, arra azért gondosan ügyelt, hogy az írás elején az EU-val szemben politikai hadviselést - amit ugye Orbán Viktor irányít - 56-tal helyezze egy polcra, csak ezután tért át Varga Mihály felségterületére.

„Mások azonban – németek, lengyelek, románok – jobbak voltak a beruházások, az építés, a közösségi fogyasztás fenntartása terén. Elérhettünk volna jobb teljesítményt, ha képesek lettünk volna ötödével emelni az állami beruházások szintjét, valamint az építőipari és különösen a lakásépítési teljesítményt”.

Aztán egy újabb írásban, A siker nyelve címűben ilyeneket írt:

 • „Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel”.
 • „Mai hivatalos jövőképünk, ami szerint 2030-ra az EU TOP’5 között a helyünk az élhető ország és a munka terén, nem igazi vízió, mert nem mérhető a cél. Ha nem mérhető a cél, akkor pedig nem létezik. Versenytársaink mind erős és világos jövőképpel rendelkeznek, nálunk ez hiányzik, ezért a szó töltete és hatása ma nálunk negatív.”
 • „A gazdaságban az állami beruházások terén különösen gyérnek minősíthető a mérés és a visszajelzés.”
 • „Magyarország nem rendelkezik hosszútávú versenyképességi programmal, egy ezt gondozó hatékony intézményi hálóval, valamint egy visszacsatolást is végző, kiigazító döntéshozatallal.”

Varga nyíltan nem vette fel a kesztyűt, de a segítségére sietett Tóth Bertalan, az MSZP vezetője, aki írásbeli kérdést intézet a miniszterhez. Ebben a szocialista politikus Matolcsyt nem említve, de Matolcsy szavait szó szerint megismételve kérdezte Vargát.

Varga így papíron Tóthnak, lényegében - ne feltételezzük, hogy nem vette észre, hogy a jegybankelnöktől származó idézetek voltak a kérdésben - Matolcsynak válaszolt. (Már az is szokatlan, hogy az írásbeli kérdésre nem szokás szerint egy államtitkár, hanem maga a miniszter válaszolt.)

Varga így osztotta ki Tóth helyett Matolcsyt:

 • „Az Ön által idézett véleményekkel szemben az elmúlt évek átlagában a magyar gazdaság nem lemaradó, hanem dinamikus növekedési pályán van”.
 • „Téves felvetésen alapul az az elképzelés, miszerint az állami beruházások további növelésével ellensúlyozni lehet a járvány okozta visszaesést”.
 • „Helytelen lenne - és szakmai hiba - pusztán az állami beruházások felfuttatására alapozni a gazdaság védelmét, különösen a járványhelyzetben felerősödött beszerzési- és kapacitáskorlátokat figyelembe véve.”
 • „Ennek kapcsán tévedés Frakcióvezető Úr kérdésbe foglalt állítása a magyar gazdaság lemaradásáról.” (Tóth szó szerint idézte Matolcsyt.)
 • A hiányzó jövőképről Varga azt írta, hogy a kormánynak kezdettől fogva világos jövőképe van, amit Orbán Viktor fogalmazott meg úgy, hogy Magyarország az EU első 5 olyan országa közé tartozzon, ahol legjobb élni, lakni és dolgozni, és a versenyképességi rangsorokban is az első 5-ben legyen. „Lehet ezzel politikai szimpátia és sértettség alapján is egyetérteni vagy tévesnek tartani, de eltagadni valótlanság”.

A NER gazdaságpolitikai vezetői közötti cicaharcnak alighanem lesz folytatása.