Nem bünteti meg a román bírót az UEFA, aki miatt félbeszakadt a PSG és a Basaksehir BL-meccse

foci
2021 február 11., 18:33
comments 26

Nem tekinthetők rasszistának Sebastian Coltescu, a Paris Saint-Germain és a török Basaksehir Bajnokok Ligája-mérkőzés negyedik bírójának szavai, és ezért nincs szükség fegyelmi intézkedésekre a találkozó román játékvezetőivel szemben -í így döntött az UEFA vizsgálóbizottsága a román Prosport által megszerezett és a Nemzeti Sport által idézett jelentés szerint.

Coltescu ellen azért indult vizsgálat, mert a december 8-i meccsen Octavian Sovre asszisztenssel együtt „ala negru” (magyarul „az a fekete”) kifejezéssel azonosították Ovidiu Hategan bíró számára Pierre Webót, a török csapat kameruni másodedzőjét.

A kijelentésen többen már a meccs közben felháborodtak, ugyanis a román fekete (negru) szó hasonlít a feketék pejoratív, a rabszolgatartás korát idéző megnevezésére is. Az UEFA nyelvészeti vizsgálata szerint azonban Coltescu nem pejoratív értelemben használta a szót, sőt világszerte rengeteg nyelven, így magyarul is, a fekete szó elfogadott a fekete bőrű emberek leírására. (Nemzeti Sport)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.