Világszerte 8000 embert rúg ki a Heineken

gazdaság
2021 február 11., 14:08

Világszerte 8 ezer munkavállalóját rúgja ki a Heineken a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt. Ez azt jelenti, hogy a cég megszabadul dolgozói tizedétől, amivel összesen 2 milliárd dollárt szeretne megspórolni.

A járvány miatt elrendelt lezárások nagyon megtépázták a Heineken eladásait, hiszen bezártak a kocsmák, bárok, kávézók és diszkók, ahol azért elég sok sör fogy. Ezt nem kompenzálta az sem, hogy az otthoni értékesítés értelemszerűen bővült, sőt otthoni sörcsapból is sokkal többet adtak el. A holland cég 2020-ban 204 millió eurós veszteséget szenvedett el, holott 2019-ben, azaz a koronavírus előtt 2,1 milliárd eurós profitot könyvelt.

A cég a leépítéssel ás az átszervezéssel együtt a profilján is változtatni igyekszik, hiszen úgy látják, hogy az alkoholmentes sörök piaca gyorsan bővül. A CNN szerint szeretnék, hogy a jövőben minden piacon könnyen elérhetőek legyenek az általuk kínált alkoholmentes sörök. Szintén nagy lehetőségeket lát a vállalat az alkoholos szódák (hard seltzer) piacán. Mexikóban és Új-Zélandon már piacra dobtak ilyen italt (ami lényegében ízesített szénsavas ásványvíz alkohollal), 2021-ben pedig még több országban jelennének meg ezekkel. (CNN)

UPDATE 15:30

A poszt megjelenése után a Heineken Hungária az alábbi közleményt küldte:

„Nem tervez tömeges elbocsájtást a HEINEKEN Hungária. A HEINEKEN anyacége által tegnap bejelentett intézkedések, amelyek globálisan összesen mintegy 8000 munkahelyet érintenek a vállalatcsoportnál, a magyar leányvállalatot nem kötelezik leépítésekre.”