A brazil egészségügyi miniszter szerint háromszor fertőzőbb az amazonasi vírusmutáció

2021 február 12., péntek 5:31

A koronavírusnak a brazíliai Amazonas-vidéken azonosított új mutációja háromszor fertőzőbb a kórokozó globálisan domináns formájánál, de az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a vakcinák hatékonyak ellene, közölte Eduardo Pazuello brazil egészségügyi miniszter csütörtökön anélkül, hogy bizonyítékokkal támasztotta volna alá kijelentését.

Pazuello a brazil szenátus meghallgatásán próbálta megnyugtatni a képviselőket a mutációval kapcsolatban.

„Hála Istennek, az elemzések alapján egyértelmű értesüléseink vannak arról, hogy a vakcinák hatnak ezen variáns ellen. Ennek ellenére jóval fertőzőbb. Vizsgálataink szerint háromszor annyira fertőző” - jelentette ki Pazuello.

Pazuello arra nem tért ki, hogyan mérték fel az említett oltóanyagok hatékonyságát a manausi vírusvariációval szemben.

A brazil egészségügyi minisztérium, amely nem tett közzé információt a tárcavezető által hivatkozott elemzésekről, eddig nem reagált megkeresésekre.

A brazíliai Butantan közegészségügyi intézet, amely a Sinovac céggel partnerségben teszteli és gyártja a CoronaVac kínai védőoltást, közölte, hogy tanulmányozza a manausi variánst, ugyanakkor legkorábban két hét múlva lehet eredményekre számítani.

A Fiocruz központ, amely az AstraZeneca céggel állt össze az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett vakcinájának gyártására, szintén közölte, hogy tanulmányozza az oltóanyagának hatékonyságát a mutáció ellen, és ennek érdekében mintákat küldött Oxfordba.

A koronavírusnak már 236 201 halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 9,6 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után. (MTI)