A világ összes koronavírusa bőven belefér egy kólásdobozba

TUDOMÁNY
2021 február 12., 19:25

Aki tudni szeretné, mivel tölti egy matematikus az idejét, amikor épp nem kutat vagy tanít, most örülhet. Az angliai Bath egyetemének matematikusa, Christian Yates kiszámolta, mekkora lenne a térfogata a világ összes koronavírusának egy adott pillanatban, ha összeöntenénk őket. A Mashable pedig csinált róla egy videót.

A számításhoz azt kell tudni, hogy mennyi vírus van egy emberben, hányan kapják el a fertőzést naponta, és mekkora a vírus térfogata.

A vírusterhelés csúcsán egy emberben egy és százmilliárd közötti vírus van. Azonban nem minden fertőzött van egyszerre a csúcson, ezért az éppen fertőzöttek átlagos vírusterhelésével kell számolni.

Mivel naponta mostanában mintegy hárommillióan fertőződnek meg, és átlagosan kb. két hétig tart a fertőzés, Yates kalkulációja szerint egy adott pillanatban 200 kvadrillió vírus létezik a világon. A koronavírus nagyjából gömb alakú, az átlagos átmérője 100 nanométer, így a térfogata 523 ezer köbnanométer.

Innentől már sima: a szorzás értelmében az egyidejűleg létező vírusok össztérfogata 120 ml, azonban a formájuk miatt rések lesznek köztük. A gömbök térkitöltése 74 százalékos, így ennyi vírus térfogata egymás mellé öntve 160 ml. Egy kólásdobozba még egyszer annyi beférne. Ha a vírusokat doboz helyett a Coca-Cola új papírpalackjába öntenénk, már csak jól meg kéne mikrózni, és meg is lennénk.

link Forrás