A világ összes koronavírusa bőven belefér egy kólásdobozba

Aki tudni szeretné, mivel tölti egy matematikus az idejét, amikor épp nem kutat vagy tanít, most örülhet. Az angliai Bath egyetemének matematikusa, Christian Yates kiszámolta, mekkora lenne a térfogata a világ összes koronavírusának egy adott pillanatban, ha összeöntenénk őket. A Mashable pedig csinált róla egy videót.

A számításhoz azt kell tudni, hogy mennyi vírus van egy emberben, hányan kapják el a fertőzést naponta, és mekkora a vírus térfogata.

A vírusterhelés csúcsán egy emberben egy és százmilliárd közötti vírus van. Azonban nem minden fertőzött van egyszerre a csúcson, ezért az éppen fertőzöttek átlagos vírusterhelésével kell számolni.

Mivel naponta mostanában mintegy hárommillióan fertőződnek meg, és átlagosan kb. két hétig tart a fertőzés, Yates kalkulációja szerint egy adott pillanatban 200 kvadrillió vírus létezik a világon. A koronavírus nagyjából gömb alakú, az átlagos átmérője 100 nanométer, így a térfogata 523 ezer köbnanométer.

Innentől már sima: a szorzás értelmében az egyidejűleg létező vírusok össztérfogata 120 ml, azonban a formájuk miatt rések lesznek köztük. A gömbök térkitöltése 74 százalékos, így ennyi vírus térfogata egymás mellé öntve 160 ml. Egy kólásdobozba még egyszer annyi beférne. Ha a vírusokat doboz helyett a Coca-Cola új papírpalackjába öntenénk, már csak jól meg kéne mikrózni, és meg is lennénk.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.