Elfogadták a görög törvényt, ami rendőröket állít az egyetemi kampuszokra

A görög parlament csütörtökön este a felsőoktatási törvény reformja keretében elfogadta azt a vitatott szabályozást, amelynek értelmében különleges rendőri erőt állítanának fel az egyetemi kampuszokon.

A koronavírus-járvány nyomán bevezetett gyülekezési korlátozások ellenére csütörtökön már második napja ezrek vonultak az utcára a felsőoktatási törvény reformja ellen, amely szerintük fenyegeti a görög katonai diktatúrát (1967-1974) követő években bevezetett egyetemi szabadságot.

Fotó: Maria Chourdari/NurPhoto via AFP

A 300 tagú törvényhozásban 166 képviselő szavazott a törvényre 132 ellenében.Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint a reformok végre véget fognak vetni a görög egyetemi kampuszokon uralkodó törvénytelenségnek.

„Sehol máshol a világon nem látni... a történelmi épületek megrongálását és kifosztását” - hangoztatta Micotákisz a szavazás előtt az utóbbi évek számtalan incidensére utalva, amelyek során önjelölt anarchista csoportok kárt okozva betörtek a kampuszokra.

A rendőri erő alkalmazása az egyetemek területén kényes kérdésnek számít a katonai diktatúra nyomán. A junta bukásában szerepet játszó 1973-as diáklázadás során ugyanis egy harckocsi áttörte a műszaki egyetem kapuját, megölve több hallgatót.

A szabályozás ellenzői úgy vélekednek, hogy az állami egyetemek a rendőrség bevonása helyett inkább bővíthetnék a biztonsági személyzetet, vagy egyéb óvintézkedéseket vezethetnének be.

A baloldali és kommunista diákszervezetek szerint a konzervatív görög kormány ilyen módon akarja ellenőrzése alá vonni az egyetemi életet.

A csütörtökön elfogadott törvény a fentieken túl korlátozza a tanulmányi idő hosszát is. A jövőben eltanácsolják azokat a hallgatókat, akik túllépik a rendes tanulmányi idő másfélszeresét. Kivételeket a szabályozás abban az esetben enged, ha a diákok bizonyítani tudják, hogy tanulmányaik mellett dolgoznak. A görög sajtó szerint az intézkedés 235 ezer hallgatót érinthet. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.