Ismét bíróság elé állították Navalnijt a világháborús veterán megrágalmazása miatt

külföld
2021 február 12., 11:07

Alekszej Navalnijt ismét bíróság elé állították a világháborús veterán megrágalmazása miatt, írja a Guardian.

Navalnij augusztusban osztotta meg Twitteren a Russia Today videóját, amiben a szereplők - köztük egy korábbi kulturális miniszter, Artyemij Lebegyev belsőépítész, Ivan Ohlobisztyin színész és a 95 éves világháborús veterán Ignat Artyemenko -támogatólag szólalnak fel a Putyin által kezdeményezett és népszavazáson elfogadtatott alkotmánymódosítás mellett. A módosítás többek között arról is rendelkezett, hogy Putyin korábbi elnöki ciklusai nem számítanak, így 2024-ben és 2030-ban is indulhat még két elnöki ciklusért a választásokon. Navalnij korrupt lakájoknak és lelkiismeret nélküli árulóknak nevezte a videó szereplőit.

Múlt héten volt az első tárgyalás, amely során a veteránt is meghallgatták online, de Navalnij kiszúrta, hogy valaki folyamatosan súg neki, a bíró azonban technikai okokra hivatkozva nem engedte, hogy megmutassák, ki van még a szobában.

Navalnij továbbra is tagadja a vádakat, és szerinte az egész ügy csak a lejáratásáról szól, hogy összetörjék a közvéleményben róla kialakult képet. Ha rábizonyítják a vádakat, akkor rágalmazásért akár két év börtönt is kaphat, de Navalnij ügyvédje szerint az állítólagos bűncselekmény még azelőtt történt, hogy a törvényt meghozták volna, ezért az előző törvény értelmében Navalnijra csak pénzbüntetést és közmunkát szabhatnának ki.

Korábban már 3 és fél évre ítélték az ellenzéki politikust, amiért nem jelent meg a bírósági idézésre, miközben a mérgezése miatt Németországban lábadozott.