Ismét bíróság elé állították Navalnijt

külföld
2021 február 05., 14:14

Három nappal azután, hogy 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság Alekszej Navalnijt, az ellenzéki politikusnak újra bíróság elé kellett állnia. Ebben a perben egy világháborús veterán rágalmazásáért kellett felelnie.

Navalnij augusztusban osztotta meg Twitteren a Russia Today videóját, amiben a szereplők - köztük egy korábbi kulturális miniszter, Artyemij Lebegyev belsőépítész, Ivan Ohlobisztyin színész és a 95 éves világháborús veterán Ignat Artyemenko -támogatólag szólalnak fel a Putyin által kezdeményezett és népszavazáson elfogadtatott alkotmánymódosítás mellett. A módosítás többek között arról is rendelkezett, hogy Putyin korábbi elnöki ciklusai nem számítanak, így 2024-ben és 2030-ban is indulhat még két elnöki ciklusért a választásokon.

link Forrás

Navalnij korrupt lakájoknak és lelkiismeret nélküli árulóknak nevezte a videó szereplőit.

A bírósági leiratok szerint Navalnij azt mondta, a bírósági ügy egy PR-fogás, mert "a Kreml szeretné, ha a címlapokon lenne, hogy "Navalnij rágalmazott egy veteránt"". Az ellenzéki politikus szerint a 95 éves Artyemenkót a hatalom és a rokonai is felhasználják.

Az idős férfit online kapcsolták be a tárgyalásra. A közvetítés alatt valaki többször súgott neki vagy válaszolt helyette, de amikor Navalnij megkérdezte, ki van a szobában a férfival, a bíró nem adott egyenes választ. Először azt mondta, egy ápoló van ott, majd, hogy Artyemenko lánya, végül, hogy ott van a kerületi bíró. Navalnij próbálta elérni, hogy megmutassák, ki van a szobában, de a bíró azt mondta, hogy az „technikailag lehetetlen".

Furcsa volt az a jelenet is, mikor a politikus kérte, hogy beszélhessen ügyvédjeivel.

„Ezt hogyan képzeli? Nekem jelezték, hogy nincs ilyen lehetőség, érintkezzenek írásban"

– mondta a bíró, majd a telefonját nézve közölte, hogy meg kell várnia valakinek a döntését.

„Alekszej, a bíró megkérdezte valakitől, hogy lehet-e. És most várja a döntést, itt nem ő a főnök”

– mondta hangosan Navalnij ügyvédje.

Később a világháborús veterán, egy papírról olvasta fel, hogy mennyire rosszul estek neki Navalnj szavai a tavaly nyári Twitter-posztban.

„Maguk a pokolban fognak égni, hogy elővettek egy 95 éves öregembert, ráaggatták a kitüntetéseit és felhasználják ebben az eljárásban. Megvetem magukat azért, hogy ezt tették”

- reagált erre Navalnij.

Navalnij hazaérkezését és azonnali letartóztatását az elmúlt évek legnagyobb Kreml-ellenes tüntetései követték, amire a karhatalom is határozottan reagált, az elmúlt három hét demonstrációin több mint 10 000 embert tartóztattak le.

(Telex, New York Times)