Mario Draghi elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Olaszországban

külföld
2021 február 12., 19:27

Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella olasz államfőtől péntek este. A római elnöki palotában közölte miniszterei névsorát. Kormányában szakértők és pártpolitikusok is helyet kaptak.

Mario Draghi
photo_camera Mario Draghi Fotó: HANDOUT/AFP

Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet kezelésére alakult kabinetben a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt. A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti

Az igazságügyminiszter az alkotmánybíróság volt elnöke, Marta Cartabia lett. Újdonságnak számít az idegenforgalmi, valamint a környezetvédelmi fejlesztésért felelős tárca felállítása.

A korábbi balközép kormánypártok több eddig birtokolt tárcát megtartottak, három miniszteri széket kapott a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország, a jobboldali Ligának többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával. A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben teszi le esküjét.

Giuseppe Conte koalíciós kormánya a EU-tól érkező, 222 milliárd eurós óriási gazdaságélénkítő csomag körül kipattant viták miatt bukott meg, miután Matteo Renzi korábbi miniszterelnök pártja megvonta a támogatását. (Reuters/MTI)