Meghalt Chick Corea, a legendás jazz-zongorista

GYÁSZ
2021 február 12., 09:14

79 éves korában, a rák egy ritka fajtájában, amit nemrég diagnosztizáltak nála, meghalt Chick Corea amerikai jazz-zongorista.

A dél-olasz bevándorlók gyereke szinte szó szerint a jazz-színpadra született: az apja trombitás volt, aki négyéves korában ismertette meg a zongorázással, hogy még kisgyerekként egy időre átnyergeljen a dobolásra, ami hatással volt a későbbi zongosrastílusára is. Kiskorában Dizzy Gillespie, Charlie Parker és Lester Young zenéje hatott rá, nyolcévesen már fellépett, gimnazistaként pedig már rendszeresen koncertezett.

Érettségi után New Yorkba költözött, ahol hamar elkezdett lemezeket kiadni. A hatvanas évek végén Miles Davis együttesében zenélt, akikkel három lemezt is felvett, majd saját duókat és triókat alapított. A free jazz egyik legnagyobb alakja volt.

A halálhírét a családja jelentette be a Facebookon, ahol közölték azt az üzenetet is, aminek a továbbadására a halála előtt kérte meg őket.

link Forrás

Ebben először köszönetet mond azoknak, akik az útja során „segítettek égve tartani a zene tüzét”, majd reményét fejezte ki, hogy akikben megvan a vágy a színjátszáshoz, íráshoz vagy zenéléshez, azok alkotni is fognak.

„Ha nem magatok kedvéért, akkor a többiekért. Nemcsak azért, mert a világnak szüksége van minél több művészre, hanem azért is, mert jó buli.”