Múlt héten még úgy volt, az egészségügyi dolgozók 93 százaléka beoltatta magát, most már csak 80-at mondanak

járvány
2021 február 12., 11:09

„Örömmel látjuk, hogy az egészségügyi dolgozók elsöprő többsége már beoltatta magát” - mondta február 2-án György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője. Konkrét számot is megosztott az operatív törzs tájékoztatóján: egy hónap alatt mintegy 93 százalékban kapták meg a vakcinát.

Ehhez képest Gulyás Gergely miniszter csütörtökön azt mondta, az egészségügyi dolgozók közel 80 százaléka élt a lehetőséggel. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, mi okozza az ellentmondást, de nem kaptunk választ.

link Forrás

Az egészségügyi dolgozók első helyen szerepelnek az oltási prioritáslistában. Közéjük tartoznak többek közt az orvosok, asszisztensek, ápolók, orvostanhallgatók, védőnők, gyógyszerészek és az egészségügyi intézményekben dolgozó adminisztrátorok, takarítók is. (Utóbbiakat ebben a kategóriában, de külön tüntették fel mint egészségügyben dolgozók. Mindenesetre György István és Gulyás is egészségügyi dolgozókról beszélt.)

Információink szerint a nem nyilvános oltási tervben az szerepel, hogy az első kategóriában összesen 172 600-an vannak. Ha György Istvánnak van igaza, több mint 160 ezren már múlt keddig megkapták az oltást, egy részük a második dózist is. Ha viszont Gulyásnak, akkor most 138 ezernél tartanak.

Akárhogy is, az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, a héten már a regisztrált időseket és a 60 alatti krónikus betegeket is oltják.

link Forrás

Címlapkép: Gulyás Gergely az október 8-i kormányinfón. MTI/Kovács Tamás