1600 milliárdnyi zöld uniós forrásból alig 49-et költene környezetvédelemre a kormány

Az RTL Klub megszerezte azt a kormányzati dokumentációt, amely a 2021 és 2027 között lehívható mintegy 1600 milliárd forintnak megfelelő uniós környezetvédelmi támogatások elköltésének prioritásait részletezi.

Ebből az derül ki, hogy a kormány a lehívható pénzekből összesen 1596 milliárd forintot irányítana a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Plusz alapba.

677 milliárdot szánnának megújuló energiaberuházásokra, például napelemes beruhuzásokra, 392 milliárdot körforgásos gazdasági rendszerekre és fenntarthatóságra, és 190 milliárdos a szénből élő régiók felzárkóztatására. Környezet- és természetvédelemre viszont csak 49 milliárdot, ami a teljes elkülönített összeg alig 3 százalékát teszi ki. Vízgazdálkodásra és katasztrófakockázat-csökkentésre 288 milliárdot irányoztak elő.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint az energiaipar érdekei látszanak kidomborodni az arányokban, és a beruházásokra szánja a legtöbb pénzt a kormány. A prioritások ezzel együtt jók, de a természetvédelemre szánt forrásokat keveslik.