A gyarmati múlt miatt átnevezhetik a párizsi Bugeaud sugárutat

külföld
2021 február 13., 08:30

Laurence Patrice, Párizs emlékezetpolitikáért felelős alpolgármestere a francia Monde Afrique portálnak nyilatkozva arról beszélt, hogy támogatja Bugeaud marsall emlékének vizsgálatát, és esetleg a hadvezérről elnevezett párizsi sugárút átnevezését is.

A Bugeaud sugárút Párizsban
photo_camera A Bugeaud sugárút Párizsban Fotó: By Mbzt - Own work, CC BY-SA 4.0

A Bugeaud sugárút Párizs 16. kerületének fontos közlekedési folyosója, a Victor Hugo teret köti össze a Dauphine városkapuval. Névadója Thomas Robert Bugeaud, a XIX. század első felében döntő szerepet játszott abban, hogy Franciaország ténylegesen uralma alá hajtsa Algériát. Bugeaud marsallként majd kormányzóként fokozatosan felszámolta az algériai ellenállást, és ennek során nem riadt vissza a falvak éheztetésétől, a termény felégetésétől sem. A francia emlékezetpolitika több mint egy évszázadon át nemzeti hősként tisztelte, elsősorban kiemelkedő stratégiai tudása és hadvezéri tevékenysége miatt.

Az 1962-ben függetlenedő Algériában azonban tömeggyilkosnak tartják, és ugyanígy ítéli meg a Franciaországban, főleg Párizsban élő, észak-afrikai gyökerekkel rendelkező állampolgárok és bevándorlók többsége is. Éppen ezért a róla elnevezett sugárút az utóbbi hónapok rasszizmusellenes megmozdulásainak központi helyévé vált, és egyre többen követelték a közterület átnevezését a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó amerikai és brit szobordöntések után. (Le Monde)