A gyarmati múlt miatt átnevezhetik a párizsi Bugeaud sugárutat

Laurence Patrice, Párizs emlékezetpolitikáért felelős alpolgármestere a francia Monde Afrique portálnak nyilatkozva arról beszélt, hogy támogatja Bugeaud marsall emlékének vizsgálatát, és esetleg a hadvezérről elnevezett párizsi sugárút átnevezését is.

A Bugeaud sugárút PárizsbanFotó: By Mbzt - Own work, CC BY-SA 4.0

A Bugeaud sugárút Párizs 16. kerületének fontos közlekedési folyosója, a Victor Hugo teret köti össze a Dauphine városkapuval. Névadója Thomas Robert Bugeaud, a XIX. század első felében döntő szerepet játszott abban, hogy Franciaország ténylegesen uralma alá hajtsa Algériát. Bugeaud marsallként majd kormányzóként fokozatosan felszámolta az algériai ellenállást, és ennek során nem riadt vissza a falvak éheztetésétől, a termény felégetésétől sem. A francia emlékezetpolitika több mint egy évszázadon át nemzeti hősként tisztelte, elsősorban kiemelkedő stratégiai tudása és hadvezéri tevékenysége miatt.

Az 1962-ben függetlenedő Algériában azonban tömeggyilkosnak tartják, és ugyanígy ítéli meg a Franciaországban, főleg Párizsban élő, észak-afrikai gyökerekkel rendelkező állampolgárok és bevándorlók többsége is. Éppen ezért a róla elnevezett sugárút az utóbbi hónapok rasszizmusellenes megmozdulásainak központi helyévé vált, és egyre többen követelték a közterület átnevezését a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó amerikai és brit szobordöntések után. (Le Monde)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.