A Magyarországra eddig beérkezett vakcinák 94 százaléka EU-s beszerzés

járvány
2021 február 14., 15:12
  • Már láthatóan romlik a járvány összes mutatója Magyarországon.
  • Müller Cecília is a brit mutáció miatt aggódik.
  • Ez már inkább tűnik egy harmadik hullám kezdenének, mint a második hullám visszaerősődésének.
  • Heti összefoglaló a napi számokból.

Az operatív törzs reggelente megjelenő napi jelentésben ugyan még ragaszkodnak ahhoz, hogy stagnálnak a járványügyi adatok, de Müller Cecília azért már pedzegeti, hogy romlik a helyzet. A napi adatok heti összesítéséből pedig már elég egyértelmű, hogy felerősödött a járvány.

  • Az új fertőzöttek száma ezen a héten 23 százalékkal nőtt az előzőhöz képest.
  • Emelkedett a héten a kórházban kezelt és a lélegeztetőn lévő koronavírusbetegek száma is.
  • Egy majdnem két hónapos folyamatos csökkenés után az elmúlt két hétben ismét nő a halálos áldozatok száma. Két hete naponta átlagosan 80 áldozatot jelentettek, ezen a héten 88-at.
  • Nőtt az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya is.
  • Kevesebb embert oltottak be az elmúlt 7 napban, mint az előző hét napon.
link Forrás

A legördülő menüben lehet változtatni a grafikonok között.

Müller Cecília vasárnap már elismerte a nyilvánvalót, hogy nő a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a növekedést feltehetően a vírus brit mutációjának magyarországi terjedése okozza. Az országos tiszti főorvos adatai szerint Magyarországon eddig 69 esetben azonosították a brit mutánst, és jelenleg is 35 gyanús esetet vizsgálnak. Azt mondta, hogy a brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb: míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, a brit mutánssal fertőzöttek négynek. Emiatt elképzelhetőnek nevezte, hogy ismét gyorsabban terjed majd a vírus.

Így aztán továbbra is az a kérdés, hogy sikerül-e a harmadik hullám berobbanása előtt beoltani elég embert. (Az mondjuk vet fel kérdéseket, hogy Orbán Viktor mikortól számítja a második hullámot. Úgy tűnik, a miniszterelnök számlálója akkortól indult, amikor meghozta a korlátozó intézkedéseket, pedig akkor már a kórházakban fenyegető helyzet alakult ki a tömegesen beáramló betegek miatt.)

A hivatalos bejelentések, vagy ha az nem volt, akkor a sajtóhírek alapján eddig 733 855 adag oltóanyag érkezett Magyarországra. Ennek 94 százalék jött a közös EU-s beszerzésből.

link Forrás

Pár lábjegyzet:

  • Mi eddig úgy számoltuk, hogy 569 250 adag Pfizet-BioNTech vakcina érkezett. Megkérdeztük azért a gyártótól, mert tényleg nehezen követhető az időnként akadozó hivatalos tájékoztatás alapján. A Pfizernél azt válaszolták, hogy 551 655 adagot szállítottak le február 9-éig. Az még így is a beérkezett összes oltóanyag háromnegyede.
  • Az orosz Szputnyikből még decemberben érkezett 6 000 adag, ami 3 000 ember beoltására elég. Most a héten ebből kezdtek el oltani, de csak 2 800 embert. Érkezett közben 40 000 adag, de azok laboratóriumi bevizsgálása még tart, mindenesetre a beérkezett vakcinamennyiséghez már hozzászámoltuk. Februárban az orosz vakcinából 200 ezer érkezhet összesen.
  • A kínai oltóanyagból még nem érkezett, de jövő hétre várják az első, rögtön elég robosztus szállítmányt, 500 ezer oltónayagot. A Sinopharm oltóanyag behozatali engedélye már megvan, a vakcinát ugyanakkor a Nemzeti Népegészésgügyi Központnak is be kell vizsgálnia, ennek ideje - az orosz vakcina hasonló laborvizsgálatából kiindulva - 2-3 hét lehet.
  • Bár a szerződést nem hozták nyilvánosságra, kiderült, hogy a kínai vakcinát vettük a legdrágábban. Erről Gulyás Gergely azt mondta: olyan károkat okoz naponta a járvány, hogy jobban megéri most drága vakcinával oltani, mint egy hónap múlva olcsóbbal. Ezzel nyilván arra utalt, hogy az EU-ból is jelentős mennyiséget várunk tavasszal. Orbán Viktor maga is elismerte pénteken a Kossuth Rádióban, hogy az EU „nagyon kedvező áron, jó üzleti konstrukciókat hozott létre”, de „a probléma az, hogy nem önmagában a vakcinaszám a fontos, hanem hogy mikor van vakcina”, ezért kellett orosz és kínai vakcinát venni.

A vasárnap reggeli tájékoztatás szerint eddig 335 188 embert oltottak be legalább az első körben, közülük 128 195-en már a második oltását is megkapták.