Egy 5000 éves sörfőzdére bukkantak a régészek Egyiptomban

Fotó: -/AFP

Egy egyiptomi-amerikai kutatócsoport egy különleges épületegyüttesre bukkant a sivatagban, Abüdosz közelében, ami akár a világ legrégebbi ismert sörfőzdéje is lehetett. A régészek közel 40 olyan edényt találtak, amikben a víz és a gabona keverékét forralhatták, hogy sört főzzenek belőle. 

Fotó: -/AFP

A sörfőzde valamikor Narmer fáraó idejében működhetett, aki 5000 éve uralkodott Egyiptomban, ő alapíthatta az első dinasztiát és Egyiptom egyesítését is neki tulajdonítják. A kutatók szerint a főzdét azért építették éppen ide, hogy el tudják látni sörrel az uralkodók rituáléit, amik a közeli temetkezési helyeken zajlottak.  (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.