Félmilliárdos pénzmosásért ítéltek el négy embert Miskolcon

bűnügy
2021 február 15., 19:35

A Miskolci Törvényszék pénzmosás miatt 1 év 10 hónap és 4 év 3 hónap közötti szabadságvesztésre ítélt négy embert nem jogerősen. A vádlottak sikkasztásból származó 500 millió forintot próbáltak legalizálni.

A bíróság közölte: a négy vádlott közel 500 millió forint elrejtését vállalta egy Thaiföldre szökött ismerősük kérésére. Az összeget egy pénzszállító cégtől sikkasztották el, és ezt minden vádlott tudta.

Mivel azt is tudták, hogy ekkora összeget nem egyszerű tisztára mosni, a bankjegyeket műanyag hordókban elásták az egyik vádlott ingatlanának közelében.

A pénz egy részéből később sporteseményekre fogadtak, szlovákiai kaszinókban próbáltak szerencsét (ezzel még több pénzt szerezve), az elsőrendű vádlott drága kocsit vett, és nagy értékű életbiztosítást kötött, a többi vádlott ingatlant vett, illetve a hiteleiket törlesztették.

Az elásott bankjegyek egy része elázott, ezeket sérült bankjegyekként váltották be budapesti és miskolci bankfiókokban, több mint 60 millió forint értékben.

A bíróság a vádlottakat pénzmosásban mondta ki bűnösnek, és 1 év 10 hónap és 4 év 3 hónap közötti szabadágvesztésre ítélte őket. A negyedrendű vádlott esetében a büntetés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették.

A bíróság a szabadságvesztés mellett a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is elrendelt, 20 és 226 millió forint közötti összegben, a negyedrendű vádlott esetében a vagyonelkobzás két ingatlanra vonatkozik.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak védői fellebbeztek. Az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn az esetleges jogorvoslat bejelentésére. (MTI)