Két vírustesztet kell fizetniük az Angliába érkezőknek

járvány
2021 február 15., 05:22

Hétfőtől érvényes a rendelkezés, miszerint a külföldről Angliába utazóknak a tíznapos karantén alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük, a második és a nyolcadik napon. Az első teszttel azt vizsgálják, jelen van-e az illető szervezetében valamelyik új vírusvariáns, a második egy általános koronavírusteszt.

Önkéntes alapon az ötödik napon is kérhető a teszt, és ha az negatív, nem kell a teljes tíz napot karanténtban tölteni. De ez sem mentesít a nyolcadik napra előírt teszt alól.

photo_camera Fotó: Dominika Zarzycka/NurPhoto via AFP

Időpontot előre kell foglalni, a két PCR-teszt együtt 210 fontba (86 ezer forintba) kerül. A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azok, akiknek ez jelentős anyagi nehézséget okoz, kérhetnek halasztott fizetést a foglalás időpontjában, de ezt csak azok vehetik igénybe, akik jövedelemkiegészítő támogatásban részesülnek, és a díjat nekik is tizenkét hónap alatt, havi részletekben meg kell téríteniük.

Ha a két kötelező teszt közül bármelyik pozitív, újrakezdődik a tíznapos karantén. Új vírusvariáns esetén a kontaktokat is tesztelik. Emellett továbbra is előírás, hogy a Nagy-Britanniába utazók csak 72 óránál nem régebbi negatív teszttel indulhatnak el.

Vörös országok

33 országot (dél-amerikai, dél-afrikai államok és Portugália) tilalmi listára vettek az új variánsok tömeges terjedése miatt. Az innen érkező brit állampolgároknak és letelepedési engedéllyel rendelkezőknek a kormány által kijelölt karanténszállodába kell menniük a reptérről. A szállást előre le kell foglalniuk

Ennek a költsége fejenként 1750 font (715 ezer forint), amiben benne van a szállás, a közlekedés és a két koronavírus-teszt.

Azok, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, hogy a nagy-britanniai érkezésük előtti tíz napban a beutazási tilalmi listán szereplő országok valamelyikében jártak, tíz év börtönt kaphatnak. (via MTI)