Koronavírus-számok Magyarországon 02.28.
Elhunytak + 72 Σ 14 974
Kórházban + 200 Σ 5 482
Fertőzöttek + 4 469 Σ 428 599
Tesztek + 27 630 Σ 3 660 342
Oltottak + 104 081 Σ 677 682

Két vírustesztet kell fizetniük az Angliába érkezőknek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hétfőtől érvényes a rendelkezés, miszerint a külföldről Angliába utazóknak a tíznapos karantén alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük, a második és a nyolcadik napon. Az első teszttel azt vizsgálják, jelen van-e az illető szervezetében valamelyik új vírusvariáns, a második egy általános koronavírusteszt.

Önkéntes alapon az ötödik napon is kérhető a teszt, és ha az negatív, nem kell a teljes tíz napot karanténtban tölteni. De ez sem mentesít a nyolcadik napra előírt teszt alól. 

Fotó: Dominika Zarzycka/NurPhoto via AFP

Időpontot előre kell foglalni, a két PCR-teszt együtt 210 fontba (86 ezer forintba) kerül. A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azok, akiknek ez jelentős anyagi nehézséget okoz, kérhetnek halasztott fizetést a foglalás időpontjában, de ezt csak azok vehetik igénybe, akik jövedelemkiegészítő támogatásban részesülnek, és a díjat nekik is tizenkét hónap alatt, havi részletekben meg kell téríteniük.

Ha a két kötelező teszt közül bármelyik pozitív, újrakezdődik a tíznapos karantén. Új vírusvariáns esetén a kontaktokat is tesztelik. Emellett  továbbra is előírás, hogy a Nagy-Britanniába utazók csak 72 óránál nem régebbi negatív teszttel indulhatnak el.

Vörös országok

33 országot (dél-amerikai, dél-afrikai államok és Portugália) tilalmi listára vettek az új variánsok tömeges terjedése miatt. Az innen érkező brit állampolgároknak és letelepedési engedéllyel rendelkezőknek a kormány által kijelölt karanténszállodába kell menniük a reptérről. A szállást előre le kell foglalniuk 

Ennek a költsége fejenként 1750 font (715 ezer forint), amiben benne van a szállás, a közlekedés és a két koronavírus-teszt.

Azok, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, hogy a nagy-britanniai érkezésük előtti tíz napban a beutazási tilalmi listán szereplő országok valamelyikében jártak, tíz év börtönt kaphatnak. (via MTI)