Meghosszabbították Aung Szan Szú Kji fogvatartását

Mianmarban a puccsista katonai vezetők két nappal meghosszabbították hétfőn Aung Szan Szú Kji, az ország törvényes vezetője őrizetben tartását, közölte egy ügyvéd, akit Szú Kji pártja kért fel az ő védelmére.

Aung Szan Szú Kji őrizetben tartása hétfőn járt volna le, és eredetileg bíróság elé akarták állítani ezen a napon, de valószínűleg ezt is szerdára halasztották.

Az ő szabadon engedése a tüntetők egyik fő követelése a február 1-jei katonai puccs óta, de rajta kívül még sok más ellenzékit is bebörtönöztek. Annak hatására, hogy késik a szabadon engedése, várhatóan tovább nő a feszültség a hadsereg és a társadalom között.

Vasárnap több százezren tüntettek az utcákon országszerte, és a demonstrációk az éjszakába nyúltak. A Netblocks nevű civil szervezet azt jelentette az éjjel, hogy szinte teljesen leállt az internetszolgáltatás az országban, miközben a hadsereg erősítést küldött az ország különböző részeibe. A tüntetések hétfőn folytatódtak, bár sokkal kisebb intenzitással, és ez lehetséges, hogy a katonák és páncélozott járművek utcai jelenléte, illetve az internet hiánya miatt van az AP tudósítója szerint.

A hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit és az államfőt is. Arra hivatkoztak, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszaikat. A választáson Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott. A puccs óta, a kihirdetett rendkívüli állapot ellenére, rendszeresek a több ezer fős tömegtiltakozások Mianmarban. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó