„A kommunisták szeretik a kultúrát. De mit szeretnek rajta, ha nem ismerik?” – írta egy röpcédulára, zárt osztályra vitték

Lenin körút 81. (ma Teréz körút 27.)Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / BRFK helyszínelési fényképei

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára beszámolt egy éppen 40 évvel ezelőtt történt esetről. A BRFK-s operatív jelentés szerint a budapesti Lenin körút 81. szám alatti boltba bement egy férfi hanglemezt vásárolni, majd a kiválasztott lemez tasakjából egy röpcédulát húzott elő, és azt az eladónak adta, hogy olvassa fel. Ez volt rajta:

„Halál a vörös disznókra. A kommunizmus dögvész. Pusztuljon. Keresztesháborút ellene! A kommunisták szeretik a kultúrát. De mit szeretnek rajta, ha nem ismerik?”

A vizsgálat kiderítette, hogy a férfi egy nyilvántartásba vett elmebeteg, aki már többször készített hasonló röpcédulákat, ezért zárt intézetbe vitték.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.