Rakéták csapódtak be Irakban, az erbíli reptér közelében, egy ember meghalt

külföld
2021 február 16., 07:01

Legalább három rakéta csapódott be Észak-Irakban az erbíli reptér és az amerikai erők állomáshelye közötti, civilek lakta területen, jelentették iraki biztonsági és koalíciós képviselők. Meghalt egy civil vállalkozó, aki az amerikaiaknak dolgozott, és legalább nyolc ember megsérült, köztük egy amerikai katona. Emellett autók és ingatlanok rongálódtak meg.

photo_camera A támadásban ingatlanok is megrongálódtak Erbílben. Fotó: Yunus Keles/Anadolu Agency via AFP

Az észak-iraki félautonóm kurd területen az utóbbi időben nőtt a feszültség, az amerikaiak és a velük szövetséges irakiak és kurdok állnak az egyik oldalon, velük szemben pedig az Iránt támogató milíciák.

Az akciót később egy kevésbé ismert militáns siíta csoport, a Szárája Avlíja al-Dam vállalta magára. Állításuk szerint összesen 24 rakétát lőttek ki és azt üzenték: "Az amerikai megszállók sehol nem lesznek biztonságban a támadásainktól a szülőföldünkön, Kurdisztánban sem, ahol ígérjük, hogy további hadműveleteket fogunk végrehajtani."

Irak elnöke, Barhám Száleh elítélte az akciót, és "veszélyes eszkalációnak" nevezte. Anthony Blinken külügyminiszter közölte, hogy az Egyesült Államok fel van háborodva a támadás miatt, és támogatásáról biztosította Maszúd Barzanit, az iraki kurd régió elnökét az ügyben, hogy az akciót kivizsgálják, az elkövetőket pedig felelősségre vonják.

(AP, CNBC)