Koronavírus-számok Magyarországon 05.09.
Elhunytak + 98 Σ 28 602
Kórházban - 280 Σ 3 353
Fertőzöttek + 1 145 Σ 791 709
Tesztek + 34 042 Σ 5 528 240
Egyszer oltottak + 26 819 Σ 4 288 641

Tömött repülőkkel járnak ír fiatalok a Kanári-szigetekre "fogat tömetni"

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Írországban tömegessé vált a fogturizmussal való visszaélés. A szigetországból december óta tilos nyaralni menni külföldre, nehogy behurcolják az emberek a koronavírust. Halaszthatatlan üzleti, családi vagy egészségügyi okokból azonban lehet utazni.

Az utóbbi hetekben a legtöbbször azzal szállnak repülőre az írek, hogy nekik sürgős fogászati kezelésre kell utazniuk, valamilyen meleg éghajlatú vidékre, általában egy kísérővel. Az ír szabályozás engedi egy támogató kísérő utazását is. 

A tapasztalatok szerint főleg tizen- és huszonéves párok mennek fogászati kezelésre, különösen sokan közülük a Kanári-szigetekre. Bemutatják az ír repülőtéren a foglalásukat egy tenerifei fogorvoshoz, és már repülnek is. Olyan sokan, hogy van olyan légitársaság, amelyik március 13-ig előre eladott minden jegyet a tenerifei járataira. Sokan mennek Barcelonába, Marokkóba és Törökországba is fogorvoshoz Írországból mostanában.

Ez nem egy fogorvosi rendelő. (Hanem a Playa de Las Americas a Kanári-szigeteken.)Fotó: DESIREE MARTIN/AFP

A tenerifei fogorovosok egy része azonban megunta a rendszert. Azt mondják, hogy miközben napi 10-15 mailt kapnak írektől, hogy időpontot foglaljanak, a valóságban a páciensek nagy része nem jelenik meg a rendeléseken. Ezzel elveszik az időpontokat azoktól, akiknek tényleg fáj a foguk. 

Hét fogorvosi rendelő most összefogott, és azzal fenyegetnek, hogy minden kamuzó írt feljelentenek majd az ír hatóságoknál, ahol 500 euró pénzbüntetés, de akár börtön is várhat a csalókra. Csakhogy az ír bíróságok előre szóltak, hogy nem akarnak tömegével ilyen ügyekkel foglalkozni, mert erre nincs elég emberük, idejük. Az ír rendőrség pedig arra panaszkodik, hogy induláskor ők nem tudják kiszűrni, hogy ki az aki tényleg gyógykezelésre utazik, és ki az, aki napfényre vágyik csupán.

Az ír fogorvosok közben azt üzenték a sajtón keresztül, hogy bármilyen kezelést el tudnak ők is végezni, nem kell hozzá a Földközi-tenger közelébe utazni. (politico

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.