Koronavírus-számok Magyarországon 9/24/2021
Elhunytak + 6 Σ 30 151
Kórházban + 27 Σ 438
Fertőzöttek + 531 Σ 820 078
Tesztek + 14 435 Σ 6 858 523
Oltottak + 4 264 Σ 5 873 523
A legújabb trendek

Tömött repülőkkel járnak ír fiatalok a Kanári-szigetekre "fogat tömetni"

február 16., kedd 6:25

Írországban tömegessé vált a fogturizmussal való visszaélés. A szigetországból december óta tilos nyaralni menni külföldre, nehogy behurcolják az emberek a koronavírust. Halaszthatatlan üzleti, családi vagy egészségügyi okokból azonban lehet utazni.

Az utóbbi hetekben a legtöbbször azzal szállnak repülőre az írek, hogy nekik sürgős fogászati kezelésre kell utazniuk, valamilyen meleg éghajlatú vidékre, általában egy kísérővel. Az ír szabályozás engedi egy támogató kísérő utazását is.

A tapasztalatok szerint főleg tizen- és huszonéves párok mennek fogászati kezelésre, különösen sokan közülük a Kanári-szigetekre. Bemutatják az ír repülőtéren a foglalásukat egy tenerifei fogorvoshoz, és már repülnek is. Olyan sokan, hogy van olyan légitársaság, amelyik március 13-ig előre eladott minden jegyet a tenerifei járataira. Sokan mennek Barcelonába, Marokkóba és Törökországba is fogorvoshoz Írországból mostanában.

Ez nem egy fogorvosi rendelő. (Hanem a Playa de Las Americas a Kanári-szigeteken.) Fotó: DESIREE MARTIN/AFP

A tenerifei fogorovosok egy része azonban megunta a rendszert. Azt mondják, hogy miközben napi 10-15 mailt kapnak írektől, hogy időpontot foglaljanak, a valóságban a páciensek nagy része nem jelenik meg a rendeléseken. Ezzel elveszik az időpontokat azoktól, akiknek tényleg fáj a foguk.

Hét fogorvosi rendelő most összefogott, és azzal fenyegetnek, hogy minden kamuzó írt feljelentenek majd az ír hatóságoknál, ahol 500 euró pénzbüntetés, de akár börtön is várhat a csalókra. Csakhogy az ír bíróságok előre szóltak, hogy nem akarnak tömegével ilyen ügyekkel foglalkozni, mert erre nincs elég emberük, idejük. Az ír rendőrség pedig arra panaszkodik, hogy induláskor ők nem tudják kiszűrni, hogy ki az aki tényleg gyógykezelésre utazik, és ki az, aki napfényre vágyik csupán.

Az ír fogorvosok közben azt üzenték a sajtón keresztül, hogy bármilyen kezelést el tudnak ők is végezni, nem kell hozzá a Földközi-tenger közelébe utazni. (politico)