A strasbourgi bíróság felszólította Oroszországot, hogy engedje szabadon Navalnijt

jog
2021 február 17., 15:31

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel Oroszországot, hogy azonnali hatállyal engedje szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust.

photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon 2021. február 2-án. Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint Navalnij január 20-án fordult a fogva tartásával kapcsolatos panaszaival a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz, ami most a szabadon bocsátását kérte.

Azt írták, a kérelemben foglalt sérelmek kivizsgálására kérdéseket küldtek Oroszországnak, de a kapott válaszokat Navalnij vitatta, szerinte az orosz kormány által felsorolt intézkedések nem biztosítottak neki elegendő védelmet élete és egészsége tekintetében.

A bíróság szerint figyelembe véve a kérelmező életét fenyegető kockázatok jellegét és mértékét, illetve a fogva tartása általános körülményeit, „első látásra” nyilvánvalónak bizonyult, hogy szükséges az ideiglenes intézkedés alkalmazása az eljárási szabályzat 39. cikke alapján. A vonatkozó cikk szerinti intézkedés nem befolyásolja az üggyel kapcsolatos későbbi döntéseket.

Az EJEB kizárólag kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.

Frissítés 17:15

Teljesíthetetlen, ellentmond az orosz jogrendnek, és nem tartalmaz jogi normákra hivatkozást az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) az a követelése, hogy Oroszország bocsássa szabadon az Yves Rocher-ügyben elítélt Alekszej Navalnijt – állította Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter.

„Az EJEB-től ma megkapott, Navalnij szabadon bocsátásáról szóló követelés több okból példátlan. Először is ez nyilvánvaló és durva beavatkozás egy szuverén ország bírói hatalmának tevékenységébe. Másodszor, ez a követelés megalapozatlan és jogszerűtlen, mert nem tartalmaz utalást egyetlen olyan tényre, olyan jogi normára sem, ami lehetővé tenné a bíróságnak, hogy ilyen döntést hozzon. Harmadszor, a követelés szándékosan teljesíthetetlen, mert az orosz jogrend értelmében nincs jogalapja az adott személy felszabadításának” – közölte Csujcsenko.

Az orosz igazságügyi tárca a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, az Európa Tanács tagállamai által egyöntetűen elismert szubszidiaritás elve alapján az EJEB nem helyettesítheti a nemzeti bíróságot, és nem semmisítheti meg annak döntéseit. Mindemellett az ún. ideiglenes intézkedésekről az emberi jogok európai egyezménye nem rendelkezik, ezeket az államok inkább jóakaratukból hajtják végre, az elítéltnek a büntetés-végrehajtási intézményekből való elengedése pedig nyilvánvalóan ellentmond az ideiglenes intézkedések jogi természetének, amik célja az ügyek EJEB általi normális tárgyalási folyamatának biztosítása.

Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának elnökhelyettese emlékeztetett rá, hogy egy tavaly életbe lépett alkotmánymódosítás úgy rendelkezik: Oroszország teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, de ha a nemzetközi szervek, így az EJEB annyira átpolitizáltan értelmezik vele szemben a szerződéseket, hogy az ellentétbe kerül az orosz alaptörvénnyel, ezt nem fogja megtenni.

Korábban Olga Mihajlova, Navalnij ügyvédje közölte, hogy az ellenzéki politikus védelme az Európa Tanács miniszteri bizottságához fordult amiatt, hogy Moszkva nem hajtotta végre az EJEB-nek az Yves Rocher-ügyben hozott határozatát. Mihajlova szerint a testület márciusi ülésén fogja megvitatni a kérdést.

A védelem azt fogja kérni a miniszteri bizottságtól, hogy juttassa érvényre az emberi jogok európai egyezményének 46., az ítéletek kötelező erejéről és végrehajtásáról rendelkező cikkének végrehajtását.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikust január 17-én őrizetbe vették a moszkvai repülőtéren, amikor hazatért a németországi gyógykezeléséről, amit azért kapott, mert több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Egy bíróság február 2-án letöltendőre változtatta a politikusnak az Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett szabadságvesztését azon a címen, hogy többször megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Az ítélet értelmében Navalnijnak 2 év 8 hónapot kell börtönben töltenie, miután a büntetésbe a házi őrizetben már eltöltött időt beleszámolták. Az ügy fellebbviteli tárgyalását péntekre tűzték ki.

Az Yves Rocher Vostok-ügyben Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Alekszejre 3,5 év, 5 évre felfüggesztett, öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Az ítélet szerint a testvérek 26,8 millió rubel (most kb. 100 millió forint) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

Az EJEB 2017 októberében „önkényesnek↑ és „nyilvánvalóan ésszerűtlennek” minősítette az ítéletet, mondván: a Navalnij fivérektől több európai konvenció megsértésével megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogot, egyúttal felülvizsgálatot kért.

Az EJEB-ítélet alapján Moszkva több mint 80 ezer euró kártérítést fizetett ki, elismerve, hogy az orosz hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezményének több rendelkezését. Az orosz legfelsőbb bíróság az EJEB határozatával kapcsolatban 2018-ban folytatta az eljárást a Navalnij fivérek ügyében, de helybenhagyta az alsóbb szintű bírósági döntést. Oleg Navalnij a büntetését már letöltötte. (MTI)