Bicikliúton görkorcsolyázott, beszólt egy ott sétáló gyalogosnak, majd összeütközött egy bringással, emiatt nem jogerősen bűnösnek mondta ki a bíróság

február 17., szerda 10:12

A Debreceni Törvényszék 2021. február 16-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki görkorcsolyázás közben szabálytalankodott és nekiütközött a szabályosan, kerékpárral közlekedő sértettnek, írja közleményében a Debreceni Törvényszék.

A vádlottat életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségében mondták ki bűnösnek, egy év fogházbüntetésre ítélték, ennek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

Az eset, amiért az egyébként jégkorongozót elítélték, még 2018 májusában történt Debercenben, ahol a férfi gvörkorcsolyás edzéseket végzett, egy helyen a bicikliúton is. Egy szakaszon észrevette, hogy előtte megy egy gyalogos, „a vádlott ingerülten felszólította a nőt, hogy távozzon a kerékpársávból, miközben balról megelőzte úgy, hogy a haladási iránya szerinti bal oldali sávba áttért, majd a fejét visszafordította a telefonáló nő felé”. A férfi ekkor mindkét sávot használta, és továbbra is hátrafelé nézett a nőre, emiatt nem vette észre, hogy vele szemben érkezik egy bringás, akivel összeütköztek, a biciklis pedig előre esett a kormányán keresztül és eszméletét vesztette.

A bíró indoklásában elmondta, hogy mivel az érintett szakaszon van gyalogosoknak kijelölt rész is, és a KRESZ szerint a görkorcsolyásoknak is ott kell közlekednie, ezért a vádlott „álláspontja, hogy ő a KRESZ-t betartva közlekedett védelmére nem értékelhető”.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentés, téves tényállás és jogi minősítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.