Itthon már 193 embernél mutatták ki az angol vírusmutációt

járvány
2021 február 17., 12:12

Szerdán Müller Cecília tisztifőorvos elismételte az újabb fertőzöttségi adatokat: 1548 új fertőzöttet igazoltak, 94-beteg pedig meghaltak. Hozzátette, hogy ezek a számok már több mint két hete állandónak mondhatóak. Valamint szerdára először nőtt az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 77250-en aktív beteget tartanak nyilván. Ráadásul a kórházban kezeltek száma is emelkedik: 4014 főt ápolnak, 321-en vannak lélegeztetőgépen. Ezekből megállapította, hogy a korlátozásokon enyhíteni csak akkor lehet, ha valamennyi járványügyi adatban javulást tapasztalnak.

De egyelőre ennek még nincs itt az ideje.Elmondta, hogy a szennyvízmintákban is tovább növekszik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja: Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen, valamint Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán is. Ez alapján 10-14 nap múlva még növekedhet a fertőzöttek száma.

Mutánsok

Fokozatosan nő itthon a sokkal gyorsabban terjedő brit vírusvariánssal megfertőződöttek száma is, eddig 193 embernél mutatták ki ezt a variánst. Közülük a legfiatalabb 6 éves, a legidősebb pedig 94. Csak 8 olyan fertőzöttek találtak, akik jártak is külföldön, a többiek itthon kaphatták el, v

agyis már „ugyanúgy terjed, tért hódít, és a szakemberek szerint átveszi a hagyományos forma helyét”.

Ugyanakkor a brazil és a dél-afrikai mutánstörzseket egyelőre itthon még nem azonosították. Az utóbbi egyébként már Szlovákiában is megjelent. Míg a brit variáns ellen ismert védőoltások megvédenek, a brazil és a dél-afrikai változatnál már csökken a hatékonyságuk.