Orbán megköszönte Lengyelországnak, hogy Magyarország eddig őrizhette II. Zsigmond Ágost király gyerekpáncélját

POLITIKA
2021 február 17., 18:48

A lengyel-magyar barátság nevében kerül vissza a lengyelekhez II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja – mondta Orbán Viktor a krakkói várban, ahol ünnepélyesen átadta Lengyelországnak a volt lengyel király gyerekpáncélját.

Orbán Viktor (b2) a feleségével, Lévai Anikóval (b3) megkoszorúzza a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége, Maria síremlékét Krakkóban 2021. február 17-én. Mellettük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b5) és felesége, Iwona Morawiecka (b4).
photo_camera Orbán Viktor (b2) a feleségével, Lévai Anikóval (b3) megkoszorúzza a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége, Maria síremlékét Krakkóban 2021. február 17-én. Mellettük Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b5) és felesége, Iwona Morawiecka (b4). Fotó: Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A kormányfő a beszédében azt mondta, nem volt ez olyan könnyű történet, de egy idő után világos volt, hogy az igazság Lengyelország oldalán van, őket illeti meg ez a becses tárgy, bár „nekünk is a szívünkhöz nőtt”.

Szerinte a helyzetet bonyolította, hogy Magyarországon (ahogy valószínűleg Lengyelországban is), a muzeológus szakemberek a nemzeti kincs legjobb őrei, védik, ami a nemzet kultúrájához tartozik, és nem szívesen mondanak le egy darabról sem. Orbán azt mondta, nem volt egyszerű magyar belső vita, amíg eldőlt, hogy így lesz ez jó, oda kell kerülnie a páncélnak, ahova való.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Egy szerencsés véletlen, félreértés folytán került Magyarországhoz a páncél, mert azt gondolták, hogy II. Lajos magyar királyé, „azt hittük, hogy a mienk”, de kiderült, hogy másképpen van, és II. Zsigmond Ágost lengyel királyé – mondta Orbán, aki szerint ennél jobban páncél eredetét még nem vizsgálták.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán szerint meghajoltak a történelmi tények és az igazság előtt, belátták, hogy a páncél Lengyelországé. Amikor a lengyel miniszterelnök hivatalos kéréssel kereste meg Magyarországot, az egyetlen lehetséges döntést hozták meg, amit megengedett a magyar-lengyel barátság: visszaadták azt, ami a lengyeleké – mondta.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán azt mondta, a jog szerint már kétségkívül a lengyeleké a páncél, de azt kérte tőlük, engedjék meg, hogy a „szívünkben egy kicsit továbbra is mienknek érezzük” és vigyázzanak rá úgy, ahogy Magyarország tette. Abban a reményben adják vissza a páncélt, hogy előbb-utóbb a történelemben minden a helyére kerül - tette hozzá.

Orbán VIktor 2021 februárjában adta át Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját. A lengyel kormánypárt egyik képviselője ezt hálálná meg egy kódex ajádnékozásával.
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az MTI azt írja:

„A miniszterelnök azt is megköszönte, hogy Magyarország eddig őrizhette a páncélt.”