Szlovákia ott tart, mint Bergamo tavasszal, orvosokat és ápolókat kér az EU-s országoktól

járvány
2021 február 17., 14:37

Szlovákia a koronavírusjárvány leküzdése érdekében segítséget, orvosokat és ápolókat kér a többi európai uniós országtól. A kérést jóvá hagyta Igor Matovic kormánya, ami egyben aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét – jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

A pozsonyi egészségügyi minisztérium szerint Szlovákia legalább egy hónapra 10 orvost és 25 ápolót szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és ápolóhiánnyal küzdenek.

Szlovákia most a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, és az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon.

A Denník N azt írja, az észak-olaszországi Lombardia tartományban tavaly tavasszal április 20-ig, az első hullám csúcsát legnagyobb mértékben elszenvedő Bergamóban 33 százalékos volt a kórházban ápolt koronavírusos páciensek halálozási aránya, míg Szlovákiában most 30 százalék (bár ez azokat is tartalmazza, akik más diagnózissal kerültek kórházba és ott fertőződtek meg a koronavírussal).

Az idei lakosságarányos halálozási adatokban már csak Portugália van Szlovákia előtt. Szlovákiában tavaly tavasztól az év végéig 2250 igazolt áldozata volt a járványnak, idén február közepéig lett 3702.

Kötelező a karantén, kivéve…

Szlovákiában mától kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki külföldről érkezik az országba, az intézkedés a szlovák állampolgárokra is vonatkozik – közölte a TA3 szlovák kereskedelmi hírtelevízió.

Kivételt képeznek ez alól a határ mentén lakók, akik naponta átjárnak Szlovákiába dolgozni, de nekik 7 napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk. Nem kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása a kamionosoknak.

A Stella Centrum, a pozsonyi közlekedési információs központ a jelentésében azt állítja, hogy az ellenőrzések miatt a határátkelőkön elsősorban a kamionosoknak kell számítaniuk várakozásokra. Az osztrák és a cseh határátkelőkön délelőtt kb. 30 perces volt a várakozási idő.

A szlovák kormány a döntést veszélyesebb koronavírus-mutációk EU-s országokban való gyorsuló terjedésével indokolta. Miután találkozott Zuzana Čaputová államfővel, a Szlovák Tudományos Akadémia virológusa, Boris Klempa bejelentette: a koronavírus új, dél-afrikai változata már Szlovákiában is elterjedhetett.

Szlovák egészségügyi dolgozó Pozsonyban 2020. március 16-án.
photo_camera Szlovák egészségügyi dolgozó Pozsonyban 2020. március 16-án. Fotó: Joe Kalmar/AFP

A Szlovákiába utazóknak, akikre nem vonatkoznak a kivételek, a határ átlépése előtt ki kell tölteniük egy elektronikus űrlapot, majd 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ezt legkorábban a 8. napon elvégzett negatív koronavírus teszttel lehet lerövidíteni.

A cseh közszolgálati hírtelevízió úgy értesült, hogy a szlovák határátkelők többségén mobil tesztelő állomásokat állítottak fel a külföldieknek, akik Szlovákiában dolgoznak, de nem laknak a határ menti övezetben. Ők a negatív koronavírusteszt alapján szintén elkerülhetik az elszigetelést.

Szlovákiában kedden kb. 7000 új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra nőtt. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at.

Folytatódik az oltás is, eddig több mint 246 ezren kapták meg a vakcinát, kb. 76 ezren már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan a csütörtöki kormányülésen születik döntés. (Paraméter, MTI)