Erőszakba torkolltak a tüntetések, amiket egy katalán rapper bebörtönzése robbantott ki

Pablo Haselt kilenc hónap börtönre ítélték felségsértés és a terrorizmus támogatása vádjával.Fotó: J. MARTIN/AFP

Erőszakba torkolltak több spanyol városban csütörtökre virradóra a tiltakozások, amik Pablo Hasel katalán rapper bebörtönzése miatt robbantak ki. Haselt, valódi nevén Pablo Rivadulla Durót 2018-nban ítélték el felségsértés és a terrorizmus dicsőítése miatt. Az ügyészség vádjai szerint Hasel tweetjeiben és dalszövegeiben követett el bűncselekményeket, bebörtönzése így szólásszabadsági kérdéssé vált.

Lángoló barikádot olt egy tűzoltó Barcelonában a Pablo Hasel bebörtönzése miatt kirobbant zavargások alatt.Fotó: Jerome Fourcade/Hans Lucas via AFP

Haselnak a múlt péntekig kellett volna jelentkeznie büntetése letöltésére. Ő azonban ezt elmulasztotta, majd a Lleidai Egyetem épületében barikádozta el magát, innen hurcolták el végül a katalán rendőrök.

Elhurcolása után Katalónia-szerte, de még Madridban is tüntetések robbantak ki. A madridi demonstráció a jelentések szerint békésen indult, ám amikor a tömeg palackokkal kezdte dobálni a felvonult rohamrendőröket, azok könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek. José Luis Martinez-Almeida, Madrid konzervatív polgármestere ezután azt tweetelte, hogy "az erőszakoskodóknak és azoknak, akik nem fogadják el a szabályokat, nincs helyük a társadalmunkban".

Tiltako lángoló barikád előterében Barcelonában.Fotó: Jerome Fourcade/Hans Lucas via AFP

Madrid mellett Barcelonában és Lleidában, Hasel szülővárosában is erőszakba torkolltak a tüntetések, de összecsapások voltak Geronában és Tarragonában is.

Haselt kilenc hónap börtönre ítélték, ez a radikális baloldali nézeteiről ismert rapper szerint a spanyol hivatalok fasizmusának bizonyítéka. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.