Lezárták a Szamosba és a Felső-Tiszába ömlő csatornák zsilipjeit a Romániából érkező nehézfémszennyezés miatt

környezetvédelem
2021 február 18., 11:33

Az illetékes hatóságok próbálják a Szamos, illetve a Tisza medrében tartani a Romániából érkezett, bányameddőből származó nehézfémszennyezést. A román fél szerdán délután jelezte, hogy szennyeződés került a Szamosba. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság friss közleménye szerint

“A Szamos folyón Csengernél vett első vízminta-eredmények azt mutatják, hogy az országot ma hajnali 1-kor elért szennyezés cianidot nem, ugyanakkor több nehézfémet (nikkel, cink, króm, réz) is emelkedett koncentrációban tartalmaz.”

A vízügyesek mozgó laboratóriumot küldtek a helyszínre, értesítették az érintett vízhasználókat, majd elkezdték lezárni az érintett folyók ki-bevezető zsilipjeit és az érintett öntözőcsatornákat, miközben folyamatosan mérik a folyással lefelé haladó és egyre híguló szennyezés töménységét.

A szakemberek abban reménykednek, hogy mire az anyag - ami most kora délután érheti el Vásárosnaményt - a számítások szerint szombaton Tiszalökre ér, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. Ebben azért bíznak, mert mind a Tisza, mind az ebbe ömlő mellékfolyók, például a Bodrog vízhozama is magas jelenleg.