Már norvég mutációja is van a koronavírusnak

járvány
2021 február 18., 18:31

Megjelent Norvégiában is a koronavírus egy újabb mutációja, egyelőre nem tudni, hogy a B.1.525 jelű variáns fertőzőbb-e a korábbi változatoknál - közölte csütörtökön az NRK norvég közszolgálati televízió.

Az utóbbi egy nap során az újabb vírusvariánssal tízen fertőződtek meg a skandináv országban. Azt eddig mintegy harminc ember szervezetében mutatták ki az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, illetve Dániában.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy fertőzőbb-e, de ez könnyen lehet” - közölte Line Vold, a norvég egészségügyi intézet vezetője.

Szakértők szerint az újabb variáns hasonlóságot mutat az először Dél-Afrikában, illetve Nagy-Britanniában észlelt mutációkkal. A dél-afrikai és brit variánsokkal eddig több mint 700-an fertőződtek meg Norvégiában.

Vold kijelentette, a többi mutációval együtt megfigyelés alatt tartják az új változat terjedését is. Hozzátette: egyelőre még korai lenne megmondani, hogy külföldről hurcolták-e be.

Szerinte teljesen természetes, hogy a vírus újabb mutációi jelennek meg, mivel a kórokozó sajátossága, hogy idővel változik.

Az 5,4 millió lakosú Norvégiában eddig 67 498 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 607-en vesztették életüket a kórban. (MTI)