Megkapta a bizalmat Mario Draghi kormánya Olaszországban

külföld
2021 február 18., 04:20
Mario Draghi 2021. február 17-én, az alsóház ülésterméből távozóban.
photo_camera Mario Draghi 2021. február 17-én, az alsóház ülésterméből távozóban. Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini/NurPhoto via AFP

Bár a hosszú felszólalások és az ülésterem többszöri fertőtlenítése miatt az éjszakába nyúlt az olasz szenátus ülése, Mario Draghi új kormányának végül elsöprő többséggel szavazott bizalmat a törvényhozás felsőháza. A 315 fős szenátusban végül 304-en szavaztak, közülük 262-en támogatták Draghi miniszterelnökségét.

Az olasz köztársaság történetében az Európai Központi Bank egykori elnökének kormánya bír a második legszélesebb többséggel a szenátusban. Ennél több szavazatot bizalmi szavazáson csak Mario Monti szakértői kormánya kapott 2011-ben.

Draghi még délelőtt tartotta meg programbeszédét, abban a járvány elleni küzdelem erősítését jelölte ki prioritáként: az oltások felgyorsítását és radikális gazdasági reformokat ígért. Esti felszólalásában pedig azt ígérte, hogy a kormányába vetett bizalom nem lesz hiábavaló, "a terveket konkrét lépések követik". Arról is beszélt, hogy a jelen helyzetben az összefogás "nem opció, hanem kötelesség". (Via MTI)