A zeneiskola hálás az SZFE-sek nemes gesztusáért, hogy lemondanak a Damjanich utcai épületről

KULTÚRA
2021 február 19., 12:08

Nemes gesztusnak tartja a Molnár Antal Zeneiskola, hogy a Freeszfe Egyesület lemondott a Damjanich utcai épület nyílt pályázat útján nyert bérleti jogáról. A papageno.hu által idézett közlemény így szól:

„A Molnár Antal Zeneiskola diákjai, tanárai és vezetősége meglepődve értesültek a Freeszfe Egyesület nyilatkozatáról, mely szerint úgy döntöttek, hogy lemondanak a zeneiskolánk számára felújított Damjanich utcai épületről, nem akarván akadálya lenni a zeneiskola beköltözésének. A művészetért és a művészetoktatásért viselt közös felelősség megnyilvánulása ez a nemes gesztus, amelyért rendkívül hálásak vagyunk! Őszintén reméljük, hogy döntésük nem volt hiábavaló, és 2021 nyarán birtokba vehetjük az épületet, melynek falai között végre felcsendülhet a zene!”

photo_camera Itt még úgy volt, hogy a Freeszfe Egyesület fog beköltözni Fotó: botost/444.hu

Az épületet az előző, fideszes kerületvezetés újította fel, direkt azzal a céllal, hogy odaadja a helyben népszerű zeneiskolának, aminek nem volt tisztességes helye, szétszórva oktattak több száz gyereket. A 2019-ben megválasztott, baloldali önkormányzat viszont azt mondta, nem adják át egy állami fenntartású intézménynek az épületet, hanem nyilvános pályázatot írnak ki. Ezt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, oktatói által létrehozott Freeszfe Egyesület nyerte egyetlen pályázóként, havi kétmillió forintos bérleti díjért.

A zeneiskola vezetője szolidáris volt a színművészetisekkel, de csalódottan nyilatkozott arról, hogy most megint évekig kereshetnek maguknak új épületet. Miután a Freeszfe Egyesület visszalépett, az önkormányzat úgy reagált: „a Fidesznek újra sikerült elérni, hogy otthontalanná váljanak a Freeszfe diákjai”, miután Bajkai István a körzet fideszes országgyűlési képviselője „minősíthetetlen hangnemben” nyilatkozott a diákokról. Az épületre új pályázatot írnak ki.

link Forrás

Bajkai másnap azt mondta az ATV-nek, hogy szívesen segít a zeneiskolának és az egyesületnek is, hiszen a kultúra, az oktatás mindannyiunk szívügye. Ez meglepő ahhoz képest, hogy korábban azt posztotta, a Damjanich utcából „kormányellenes kampányközpont” fog harcolni „az általuk vizionált migránsbarát, szélsőségesen liberális, keresztényellenes világ eljövetele érdekében”.