Büdös volt Budán, „ismeretlen összetételű folyadék” került a csatornarendszerbe

szag
2021 február 19., 09:48

Csütörtök este Budapest I. kerületében több Facebook-csoportban is is büdösre, „romlott tutti-frutti rágó szagra”, „édeskés vegyszerszagra” panaszkodtak. Az egyik kerületi Facebook-csoport szerint a Fővárosi Csatornázási Művek azt javasolta a lakóknak, hogy mindenki és minél többet folyassa a vizet, hogy mielőbb átmosódjon a csatornarendszer”.

A Fővárosi Csatornázási Művek megkeresésünkre azt válaszolta, hogy „február 18-án ismeretlen személyek szabálytalanul a csatornába engedtek ismeretlen összetételű folyadékot”, és a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) munkatársai még aznap „átöblítették a leeresztő helyszínen a csatornarendszert”. A FCSM válaszából az is kiderült, hogy a Nagykovácsi úton található, „ún. koncentrált, szippantott szennyvízleeresztő hely mellett ürítettek szabálytalanul, közvetlenül a csatornahálózatba és a csapadékgyűjtő rendszerbe” ismeretlenek egy „eddig ismeretlen eredetű összetételű folyadékot”.

A Budavári Önkormányzat csütörtök este egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a Fővárosi Katasztófavédelem több helyszínen is végzett méréseket, és szerintük „a csatornarendszerbe került anyag a lakosságra semmilyen veszélyt nem jelent, az nem mérgező”.

A FCSM nekünk küldött tájékoztatásában pedig azt írták, hogy „a koncentrált leürítő helyet ideiglenesen lezárták és a beöntött anyagból mintát vettek, melynek laborvizsgálatait megkezdték”.