Bejegyeztek egy harmadik vakcinát Oroszországban

külföld
2021 február 20., 11:44

Oroszországban bejegyezték a Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik hazai vakcinát, jelentette be Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kormányülésen.

A Csumakov Központ által kifejlesztett CoviVac inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinából a kormányfő szerint március közepén 120 ezer adag kerül majd polgári forgalomba.

Az első orosz vakcina, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V alkalmazását már 30 országban engedélyezték. A második oltóanyagot, a Vektor Központ által októberben regisztráltatott EpiVacCoronát szintén használják az orosz lakosság tömeges oltásához.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Oroszországban a CoviVacot nem számolva több mint 88 millió vakcinadózis-készletet gyártanak le: a Szputnyik V-ből 83 milliót, az EpiVacCoronából pedig 5,4 milliót. Ebből az első negyedév végére 30,5 milliót, az első fél év végére pedig 59 milliót.

Mihail Murasko, a harmadik orosz vakcinát bejegyző egészségügyi minisztérium vezetője azt mondta, a CoviVac a klinikai tesztelés során hatásosnak és biztonságosnak bizonyult. Ajdar Ismuhametov a Csumakov Központ igazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy a tesztelés 28. napjára az önkéntesek mintegy 15 százalékának szervezetében nem alakult ki antitest.

Úgy vélekedett, hogy ez később még megtörténhet, hozzáfűzve, hogy az antitestválasz önmagában nem egyértelmű mutatója az immunitásnak. (MTI)