Nyolc órán keresztül sztrájkolnak a makói Continental dolgozói

gazdaság
2021 február 20., 09:10

Nyolc órán át sztrájkolnak szombaton a makói Continental gyárában az új kollektív szerződésről folyó tárgyalások eredménytelensége miatt, írja a hvg.hu.

A gyárban már szerdán is két órára beszüntették a munkát, de tervben van egy 24 órás vagy egy határozatlan idejű sztrájk is. A gumigyári dolgozók a kedvezőtlen munkakörülmények, egyebek között a túl sok túlóra és a tíz évnél hosszabb ideje ott dolgozók plusz juttatásainak elvétele ellen tiltakoznak.

Tavaly nyáron a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. vezetése – a koronavírus-járvány miatt szükséges intézkedésekre hivatkozva egyoldalúan felmondta a túlmunkát is szabályozó kollektív szerződést, és ezzel gyakorlatilag szabad kezet kapott a korlátlan túlóráztatására. Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke kérdésünkre kijelentette, hogy a Munka Törvénykönyve 2018-as, rabszolgatörvényként elhíresült módosításakor megnövelt 400 órás maximális túlórakeretet Makón sem lépték át, ám így is elviselhetetlennek érzik a túlóraterhelést.

Emiatt sokan megváltak a cégtől, mert nem vállalták a vezetőség által egyoldalúan bevezetett új munkarendet. A szakszervezet beszámolója szerint az ottmaradtakat – mintegy 1700 dolgozót – azóta egyre jobban hajszolja a cégvezetés, mert az időközben megszaporodott megrendelést ezzel, a drasztikusan lecsökkent létszámmal is teljesíteni akarja.

A szerdai sztrájkhoz a 380-400 sztrájkjogosult, aktív dolgozóból pedig 120 csatlakozott, a Makói Gumiipari Szakszervezet szerint azonban szombatra vannak olyan területek, ahol 100 százalékos volt a munkavállalók csatlakozása, becslések szerint mintegy 300 dolgozó sztrájkol. A sztrájk reggel hattól délután kettőig tart.

A Continental a ContiTech AG magyarországi leányvállalata, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói telephelyén hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik.