Novemberig több mint 428 milliárdot költött a külügy eszközbeszerzésre a járvány elleni védekezésben

POLITIKA
2021 február 21., 08:39

Három hónapos küzdelem árán a Hírklikk megszerezte azokat a szerződéseket, amiket a külgazdasági és külügyminisztérium 2020 novemberéig kötött a világjárvány elleni védekezésre. Összesítésük szerint ezek alapján novemberig 428 408 400 070 forintot költött a kormány eszközbeszerzésre.

A szerződések kiadására azért kellett kilencven napot várnia a lap újságírójának, mert a kormány a második hullám alatt kilencven napra növelte a közérdekű adatigénylések teljesítésére önmagának adott időt.

A lap birtokába került dokumentumok alapján csak a Gyömrői Sarok Kft. nevű céggel öt szerződést kötöttek egyéni védőeszközök beszerzésére. Hogy pontosan mit vásárolt a kormány a cégtől, az a rossz minőségű szkennelés miatt nem minden esetben derül ki, de a termékek ára alapján valószínűsíthető, hogy a cégtől elsősorban védőmaszkokat vásároltak, összesen 61 millió dollár, vagyis 17,9 milliárd forint értékben.

A lap most azt ígéri, hogy folyamatosan hozza majd nyilvánosságra a 78 szerződés adatait, amint sikerült azokat feldolgozni.