Az agrárállamtitkár szerint sosem látott fejlesztések várnak a magyar élelmiszeriparra

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára a Sándor-palotában 2020. október 28-án, miután Áder János köztársasági elnöktõl átvette a kinevezését.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlán-felügyeletért felelős államtitkára. Mint mondta, a következő, 2021-27-es uniós költségvetési ciklusban csak EU-s forrásból több mint 4500 milliárd forint lesz fejlesztésekre, amit a magyar állam az elérhető legnagyobb, nyolcvan százalékos mértékben egészíthet ki. Ez alapján azt mondta, hogy a vidékfejlesztési programban a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői.

Erdős szerint várhatóan még a nyárig megjelenik egy kiírás a mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari ágazat mikro- és kisvállalkozásainak, jellemzően eszközbeszerzés támogatására. Terveik szerint a második fél évtől újabb pályázat indul a nagyobb összegű, immár tőkeerősebb szereplők számára.

Az előző költségvetési ciklus eredményeiről viszont még nem tudott beszámolni, mert annak kifizetései még nem zárultak le, így az abból finanszírozott beruházások se valósultak meg még mind.

Az új ciklus támogatási pénzeinek elosztásáról online egyeztetéssorozatot indítottak az élelmiszer-előállítás érdekképviseleteivel és a szektor más szereplőivel. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.