Makkőrült szajkók ültethetnek fákat a megújítandó erdőkben

természet
2021 február 22., 11:07

Madarak, azon belül is szajkók segítségével újítják fel az erdőket, például a Veresegyház határában található rossz állapotú fenyvest, olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében.

A fenvesben a Pilisi Parkerdő munkatársai szajkók számára készített, cser makkal megtöltött tálcákat szereltek fel és vadkamerákat helyeztek ki. A szajkók „hamar felfedezték a lehetőséget, rákaptak a makkra, amit gondosan előválogattak, és csak egészséges szemeket vitték magukkal”.

A szajkó tavasszal és nyáron rovarokat és hernyókat, de akár kisebb madárfiókákat is eszik, vagy előszeretettel támad erkélyeken napozó macskákra – igaz, ez nem a Pilisi Parkerdő munkatársainak tapasztalata, hanem a sajátom. Ősszel és télen viszont nincsenek se hernyók, se madárfiókák, se erkélyeken napozó macskák, ezért a szajkó olyankor áttér a növényi eredtű táplálékra. Leginkább a tölgyfajok makkját kedveli, de szereti a bükkmakkot, a mogyorót és a szelídgesztenyét is.

A makkterméses években az erdő talaján rengeteg kis éléskamrát hozz létre az elrejtett makkokból, ennek egy részéről viszont elfeledkezik, így az otthagyott makkokból tavasszal nagy eséllyel fiatal tölgycsemeték hajtanak ki.

A Pilisi Parkerdő közleménye szerint Németországi tapasztalatok alapján hektáronként akár 600-700 db-ot is elérhet az így keletkezett természetes újulat tőszáma, mely már elegendő lehet az ilyen erdők fokozatos átalakulásához. Itthon most így tervezik a szajkók segítségével a tájidegen, gyenge egészségi állapotú fenyveseket őshonos lombos fafajú állományokká, elegyes erdőkké alakítani.