Rakétákat lőttek ki az USA bagdadi nagykövetségre

február 22., hétfő 18:36

Rakétasorozatot lőttek ki hétfőn a bagdadi Zöld Zónára, ahol iraki kormányzati és egyéb épületek mellett az Egyesült Államok nagykövetsége is található. Az AP hírügynökség forrásai szerint legalább három rakéta csapódott be a zónában. Egy hét alatt ez volt a harmadik támadás Irakban lévő nyugati érdekeltségek ellen.

Legalább egy rakéta eltalálta a nemzetbiztonsági hivatal épületét, amely az amerikai nagykövetség közelében áll. Több más rakéta a fokozottan biztosított épületegyüttes körüli lakónegyedekre zuhant, Haritíja negyedben egy parkolót ért találat. A hadsereg közleménye szerint a támadásnak nincsenek áldozatai és vizsgálják az ügyet.

Február 15-én az iraki Kurdisztáni Autonóm Régió fővárosa, Erbíl repülőtere közelében lévő katonai támaszpontot érte rakétatámadás, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló, az Egyesült Államok vezette szövetség külföldi csapatai állomásoznak. A támadásban egy, a szövetség számára dolgozó polgári vállalkozó meghalt, kilenc másik ember megsebesült.

Több rakétatámadást hajtottak végre Erbíltől északnyugatra is, itt lakónegyedeket is ért találat. Itt öt civil sebesült meg, egyikük hétfőn belehalt sebesülésébe. Két hónap óta ezek voltak az nyugati katonai és diplomáciai létesítmények elleni első támadások. Tavaly többtucatnyi, Irán-barát csoportoknak tulajdonított támadást követtek el.

Szombaton rakétákkal lőtték a Bagdadtól északra fekvő Balad légibázisát, ahogy az iraki légierők F-16 típusú vadászgépeket tárolnak, a gépek karbantartását végző amerikai cég legalább egy iraki alkalmazottja megsebesült. Az erbíli támadás elkövetését egy viszonylag ismeretlen szervezet, az Aulíjaa ed-Dam (Vér Őrizői) vállalta magára. A szervezet az interneten közzétett közleményében bejelentette, hogy további támadásokra készül az Irakban állomásozó amerikai erők ellen. (APNews/MTI)