Texasban az extrém hideg miatt egy ideig senkinek sem küldik ki a villanyszámlát

külföld
2021 február 22., 06:25

Az amerikai állam közműfelügyelete ideiglenesen megtiltja az energiaszolgáltatóknak, hogy Texasban energiaszámlát küldjenek ki a háztartásoknak, vagy hogy díjtartozás miatt kikapcsolják az energiaellátásukat.

Sokan ugyanis többezer dolláros villanyszámlát kaptak a hideghullám eleje óta tartó, csupán néhány napos időszakra. A hőmérséklet a leghidegebb napokon -25 Celsius-fok volt, ami ebben a déli államban rendkívüli.

Joe Biden amerikai elnök Texasban katasztrófahelyzetet hirdetett, miután a rendkívüli hidegben több millióan maradtak áram és víz nélkül. A lakosok szövetségi támogatást igényelhetnek többféle kiadásukhoz, köztük az energiaszámlákhoz.

Texas az egyetlen amerikai állam, aminek független az energiahálózata az ország többi részétől, energiapiaca pedig nem szabályozott. A fogyasztók sok szolgáltató közül választhatnak, és sokaknak olyan szerződése van valamely szolgáltatóval, hogy számlaösszegei nem csak a fogyasztástól, hanem a fogyasztói kereslettől is függenek. Többen figyelmeztettek már, hogy az ilyen rendszerben a fogyasztók szélsőséges időjárás esetén védtelenek az nagyösszegű számlákkal szemben.

Az áramszünet csúcsán négymillió lakos volt áram nélkül. Szombat óta már minden erőmű újra működik, de vasárnap még mindig 30 ezer ember otthonában nem volt áramszolgáltatás. A havas és fagyos időjárás miatt 76 ember halt meg. (MTI)