Rohamrendőrök oszlatták fel az újabb algíri tüntetést

február 23., kedd 20:34

Rohamrendőrök, a rendőrség különleges egységei és a belügyi titkosszolgálatok tagjai oszlatták fel az algériai fővárosban, Algírban tartott újabb tüntetést, amit az ellenzéki Hirak (Mozgalom) kezdeményezett, az ország 1962-es függetlensége óta meghatározó katonai rendszer leváltását követelve.

Fotó: Mousaab Rouibi/Anadolu Agency via AFP

A többségében fiatalokból álló tiltakozók a város szívében lévő egyetem kültéri részén akartak felvonulni, ahonnan a biztonsági erők tagjai elkergették őket, és többeket őrizetbe vettek – jelentette az EFE spanyol hírügynökség helyi tudósításra hivatkozva.

Három diáktüntetőt őrizetbe vettek a Mártírok terén is, ahol egy másik csoport gyűlt össze, hogy a Nagy Posta terére vonuljon, ami az országot hosszú ideig irányító Abdel-Azíz Buteflika volt elnök lemondását követelő, 2019. február 22-én kezdődött tüntetések fő helyszíne volt. A tiltakozások Buteflika lemondása után is folytatódtak heti rendszerességgel, csak a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozások miatt értek véget.

A diákok szóvivője szerint a Nagy Posta téren a biztonsági erők őrizetbe vették a Hirak egyik aktivistáját, akit a múlt csütörtökön engedtek szabadon az Abdel-Madzsid Tebbun elnök által bejelentett amnesztia keretében.

A tiltakozók azt skandálták:

  • „Az utca a nép tulajdona!”
  • „Diákok vagyunk, nem terroristák!”
  • „Szabad és demokratikus Algériát!”
  • „Szabad sajtót és független igazságszolgáltatást!”
Fotó: APP/NurPhoto

Hétfőn ezrek vonultak Algír utcáira a Buteflika elmozdításával végződött tömegtüntetések kezdetének második évfordulója alkalmából.

Az elnök több intézkedést is hozott a belpolitikai válságra válaszul. Az egyik lépése az volt, hogy feloszlatta a törvényhozást, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Azzal indokolta a döntését, hogy ki akarja tárni a kapukat a fiatalság előtt. Átalakította a kormányát is. A másik gesztusa az volt, hogy visszaadta több mint 60 politikai fogoly szabadságát.

A Hirak bírálja Tebbunt is, mert szerinte Buteflika régi rendszeréhez tartozik. (MTI)