Az AstraZeneca a beígért vakcinaadag felét se szállítja le az EU-nak a második negyedévben

járvány
2021 február 24., 06:15

A kialkudottnál jóval kevesebb, az ígért 180 millió adag helyett kevesebb mint 90 millió adag vakcinát szállít csak a második negyedévben az Európai Uniónak a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár, értesült a Reuters uniós forrásokból. A szállítmány kiesése kétségessé teszi az EU tervének megvalósulását arról, hogy nyár elejére már az európai népesség 70 százalékát beoltsák.

A Reutersnek egy neve elhallgatását kérő, de a gyógyszergyárral folytatott tárgyalásokban közvetlenül érintett uniós tisztviselő beszélt. Ő azt is kétségbe vonta, hogy az AstraZeneca a legújabb ígéretét teljesíteni tudná, mely szerint a harmadik negyedévben már behozzák az első és második negyedéves lemaradásukat. Mint mondta, a gyógyszergyár folyamatosan módosítja a várható szállítási időt.

Az AstraZeneca mindezt a gyártási nehézségekkel indokolja. Ez részben indokolt, az összes vakcinagyártó küzd a gyártókapacitások bővítésével és az alapanyaghiánnyal. Ugyanakkor az is tény, hogy az AstraZeneca eredetileg azt ígérte, hogy az EU-s vakcinaigényt belgiumi és hollandiai gyárán kívül két nagy-britanniai gyárából elégíti majd ki, ám a brit kormánnyal kötött különmegállapodás alapján ez utóbbiakból végül egyáltalán nem szállított még Európába. A cég most azt ígéri, hogy globális ellátólánca más gyáraiból, például indiai üzeméből fedezné az európai oltásigényt.

A Reuters beszámolója szerint a cég azt reméli, hogy áprilisban globálisan már havi kétszáz millió adagot lesz képes gyártani, ez a februári termelése megduplázását feltételezné.

A Reuters arról is ír, hogy a mostani tervek alapján a harmadik negyedévben Németország már 34 millió adat oltást kaphat, vagyis addigra összesen 56 millió adagot, annyit, amennyi részarányosan járna neki a teljes 300 milliós beszerzésből. Hogy ez mit jelent, azt nem tudni, a német egészségügyi minisztérium nem reagált a hírügynökség megkeresésére.