A fogvatartott dubaji hercegnő arra kérte a brit rendőrséget, hogy nyissák meg újra a húsz éve elrabolt nővére ügyét

külföld
2021 február 25., 08:29

A Dubajban bebörtönzött Latifa hercegnő kézzel írt levelét a BBC szerezte meg, a hercegnő abban arra kéri a brit rendőrséget, hogy újra vizsgálják ki nővére ügyét. Az akkor 18 éves Shamsa hercegnőt 2000 augusztusában rabolták el Cambridge-ben az utcán apja, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, a dubaji sejk emberei. Shamsát azóta is fogva tartják – legalábbis azóta nem jelent meg nyilvánosan –, ahogy évek óta fogva tartják Latifát is.

Latifa kézzel írt levelét a hercegnő barátai juttatták el most a rendőrségnek, de a levelet nem most, hanem még 2019-ben írta, fogvatartása alatt, vagyis továbbra sem tudni, hogy Latifa él-e még, mivel hónapok óta megszakadt vele a kapcsolat.

A rendőrség Shamsa ügyében 2001-ben indított nyomozást, miután a hercegnő egy ügyvéden keresztül megkereste őket, de falakba ütköztek, miután nyomozóikat nem engedték be Dubajba. 2018-ban felülvizsgálták a nyomozást, de a részletekről nem lehet sokat tudni, mivel a rendőrség közleménye szerint „ez egy összetett és súlyos ügy, aminek részleteit nem lenne célszerű a nyilvánosság elé tárni”.

Shamsa hercegnő részben az Egyesült Királyságban nőtt fel, iskoláit is ott végezte, emiatt szeretett is volna változást elérni az arab nők helyzetében, a BBC-nek nyilatkozó unokatestvére szerint emiatt kezdődtek a problémák, illetve mert apja, a sejk nem engedte a hercegnőnek, hogy továbbtanuljon és egyetemre járjon. Emiatt megpróbált elszökni, de apja emberei lenyomozták és visszavitték Dubajba.

A BBC megkeresésére Dubaj kormánya egyelőre nem reagált.

(BBC)