A járvány miatt jóval kevesebb gyerek született Magyarországon

járvány
2021 február 25., 09:24

Már a decemberi születésszámokon is látszott, hogy a Magyarországra márciusban megérkező járvány jelentősen csökkentette a gyerekvállalási kedvet, a januári adatokban még nagyobb a visszaesés - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójából.

Március 4-én jelentették be Magyarország az első regisztrált koronavírus fertőzöttet, március 27-én lépett életbe az első kijárási korlátozás.

Kilenc hónappal később, decemberben 7,9 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban.

A kijárási korlátozások elrendelése után 9 hónappal még nagyobbat csökkent a születésszám. Most januárban 9,8 százalékkal kevesebb gyerek született, mint 2020 első hónapjában.

Most decemberben és januárban összesen 1407-tel kevesebb gyerek született, mint egy éve.

Ezzel egy majdnem egyéves folyamat tört meg, novemberig ugyanis nőtt a gyerekszületések száma az előző évhez viszonyítva, mostanra bezuhant.

link Forrás

Miközben januárban a születésszám csökkent 10 százalékkal, a halálozás emelkedett 10 százalékkal az előző évhez képest (12 916-en haltak meg januárban Magyarországon a KSH gyorsjelentése szerint).

Ez a két adat együtt azt jelenti, hogy a természetes fogyás jelentősen, 52 százalékkal megugrott. (2020 januárban 3 685-tel haladta meg a halálozások száma a születésekét, most 5 614-gyel.)

link Forrás