Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

Az EU-nak leszállított AstraZeneca vakcinák négyötödét még nem tudták felhasználni

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Uniónak leszállított AstraZeneca gyártmányú koronavírus-vakcinák négyötödét még nem használták embereken - derült ki a Guardian nyomozásából. A rendelkezésre álló adatok alapján a 27 tagállamban eddig szétosztott 6 134 707 dózisból 4 849 752 dózis nem adtak még be. A késlekedés legfőbb oka az lehet, hogy az Unió több állama, köztük Németország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország és Magyarország is úgy döntött, hogy 65 évesnél idősebbeknek nem ad AstraZeneca vakcinát, de mivel a legtöbb országban még az idősek oltása zajlik, az AstraZeneca oltásait nem tudják kiosztani.

A másik ok, hogy sokan visszautasítják az AstraZeneca oltást, mivel az EU-ban engedélyezett vakcinák közül ennek legrosszabb a híre. Erről beszélt Angela Merkel német kancellár is a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában. A kancellár ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az AstraZenecáé biztonságos és engedélyezett vakcina. Mikor a riporter arról kérdezte, ő beadatná-e magának, viszont azzal válaszolt, hogy ő már 66 éves, így a német szabályok szerint neki nem is adhatnának AstraZenecát.

Az EU-s hatóságok szerint egyébként az AstraZeneca oltás minden korosztály számára biztonságos. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.